Житель Херсонщини отримав вирок за пропаганду комуністичного режиму

2 года назад 0

Свою провину чоловік визнав повністю.

За поширення цитат комуністичних вождів з їхніми фотографіями у соцмережах поплатився уродженець Асканії-Нова Каховського району. Чаплинський районний суд визнав його винним у порушенні Закону “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” та призначив йому 5 років позбавлення волі, які замінив на 2 роки іспитового терміну.

Як вказано у вироку суду, обвинувачений протягом 2018-2020 років публікував на своїй сторінці в забороненій в Україні російській соціальній мережі “Однокласники” зображення комсомольських значків члена “Всесоюзного Ленінського комуністичного союзу молоді” з написом “С теплым чувством вспоминаю комсомол”, цитати російських комуністичних вождів та їхні фотографії. Серед них були такі: “Сборной России тренер нужен такой как Сталин», «Ленин и теперь жалеет всех живых» та інші.

Також чоловік поширював дописи із зображенням серпа, молота та п’ятикутної зірки, а також територіальних кордонів СРСР. 

У суді обвинувачений повністю визнав свою провину і заявив, що жалкує про скоєне.

Нагадаємо, що наприкінці 2020 року Новотроїцький районний суд визнав винною пенсіонерку в аналогічному злочині. За поширення комуністичної символіки в “Одноклассниках” їй призначили 5 років позбавлення волі з іспитовим строком 1 рік.

За поширення та пропаганду комуністичної або нацистської символіки в Україні передбачене покарання від 5 до 10 років позбавлення волі. 

Олег БАТУРІН.