Майже 28 тисяч гривень втратили жителі Херсонщини через шахраїв

3 недели назад 0

До поліції продовжують звертатися громадяни, які стали жертвами шахраїв. Лише за минулу добу від дій аферистів постраждали четверо жителів області.

Про це повідомила пресслужба поліції Херсонської області.

Жительці Чорнобаївки у соціальній мережі надійшло повідомлення від колеги з проханням терміново позичити гроші на лікування. Не розібравшись у ситуації, заявниця одразу перерахувала на вказаний у повідомленні рахунок дві тисячі гривень. Лише після цього вона перетелефонувала колезі і дізналася, що її сторінку «взламали» шахраї, які від її імені робили розсилку всім друзям із проханням дати гроші.

Якщо вам надходять подібні повідомлення від рідних, друзів чи знайомих, спочатку самі зателефонуйте цим людям і дізнайтеся, чи дійсно вони потребують допомоги. Напишіть вашим спільним знайомим і запитайте, чи не отримували вони подібних повідомлень про фінансову допомогу. Зазвичай шахраї одночасно роблять розсилку всім підписникам чи друзям.

Жертвою «банківського» шахрая стала жителька Херсона. Їй зателефонував нібито менеджер банку і повідомив про проблеми з карткою, яку треба захистити від стороннього втручання. Співрозмовник запропонував на певний час переказати гроші на новий рахунок. Після цих дій заявниця втратила 12600 гривень.

Поліція вкотре закликає громадян бути максимально обачними під час спілкування з невідомими особами. Якщо вам телефонують нібито з банків і під різними приводами намагаються дізнатися конфіденційну інформацію чи просять перевести гроші на невідомі рахунки, одразу припиняйте розмову. Самі зателефонуйте на контактний номер вашого банку та з’ясуйте, чи дійсно відбулася атака на вашу картку.

Від нечесного продавця постраждала жителька Білозерської громади. За оголошенням вона домовилася про купівлю дров, але продавець попросив дати завдаток у сумі 1500 гривень. Жінка переказала на його рахунок вказану суму, після чого продавець перестав відповідати на дзвінки і дрова не привіз.

Якщо продавець або магазин вам не відомий, оплачуйте товар лише після його отримання та перевірки. Не робіть передоплату, а краще пошукайте інші оголошення, де не вимагають завдаток. Також зберігайте переписку з продавцем, посилання на його сторінку, чеки про оплату або квитанції з банку про проведення грошових операцій.

Жителька передмістя Херсона в мережі Інтернет прочитала повідомлення, в якому йшлося про те, що один з банків надає грошову допомогу постраждалим від російської агресії. Жінка перейшла за посиланням, вказала свої персональні дані та реквізити банківської картки. Після цього з її рахунку зникло 11800 гривень.

Ніколи не переходьте за неперевіреними посиланнями, а беріть інформацію щодо фінансових виплат лише з офіційних джерел.
За усіма фактами поліція відкрила провадження за ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України.