Міноборони України в Херсоні програло суд     

3 года назад 0

Від початку бойових дій на сході України ми всі справно сплачуємо зі своїх доходів півтора відсотки військового збору. Та й з бюджету армії коштів додають, аби всі її потреби задовольнялися. Але щойно доходить до розрахунків за реально виконані роботи для потреб Збройних Сил, як ті гроші кудись діваються, і до постачальників не доходять. Характерний приклад – позов, який подала київська фірма до Господарського суду Херсонщини на Міністерство оборони України в особі Квартирно-експлуатаційного відділу Херсона.

З ним ТзОВ ще 25 березня 2019 року уклало договір про ремонт системи опалення у будівлі штабу частини, розташованої у військовому містечку № 10 біля селища Антонівка під Херсоном. Роботу підрядник виконав, про що 24 травня 2019 року підписали відповідний акт. Гроші за неї, згідно умов договору, Квартирно-експлуатаційний відділ мав сплатити не пізніше 4 червня 2019 року. Але минув і 2019-й, і 2020-й, а зароблених грошей фірма так і не дочекалася. Тож довелося звертатися до суду, де представники відповідача пояснювали: зобов’язання не виконали, оскільки їх недофінансували з державного бюджету. Але при цьому жодних документів чи інших доказів того, що не отримали кошти саме для розрахунку з підрядниками, так навести й не змогли.

Тому Господарський суд Херсонщини цілком справедливо задовольнив позовні вимоги, зобов’язавши військових перерахувати позивачу не тільки 96 тисяч 650 гривень основного боргу, а ще й понад 21 тисячу гривень додаткових платежів – пені, відсотків, судового збору, тощо. Та сплачуватимуть їх, на жаль, не з фінансового забезпечення конкретних недобросовісних службовців Квартирно-експлуатаційного відділу, а з того ж держбюджету. Тобто з наших з вами податків.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.