На Херсонщині покійник «допомагав» відмивати ПДВ

4 года назад 0

Увесь клубок незаконних оборудок із податку на додану вартість через фіктивні та транзитні підприємства на херсонському заводі ТОВ «Н» розплутали юристи податкового відомства у тісній співпраці з податковими ревізорами-інспекторами Головного управління ДПС в Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі та слідчими Головного управління ДФС області. Більше того, днями П’ятий апеляційний адміністративний суд задовольнив апеляційну скаргу податківців та відмовив у задоволенні позовних вимог платнику-порушнику.

Ще б пак! У злочинній схемі були задіяні 38 фірм-контрагентів, директори яких одночасно очолювали від 6 до 32 інших підприємств. Серед них встановлено померлого у 2013 році, який за документами вважався засновником та керівником підприємства у 2016-2017 роках. Був тут і громадянин Російської Федерації, котрий, не перетинаючи кордон України, заснував та керував 43 підприємствами в Херсоні, Києві, Дніпрі, Одесі, Запоріжжі, Львові та Кривому Розі одночасно. Половина з цих фірм декларувала значні обсяги постачання, хоча не мала персоналу, транспортних засобів, складів для зберігання та виготовлення продукції. Фірми-контрагенти входили до транзитно-конвертаційної групи, яка незаконно формувала податковий кредит для платників ПДВ — і для ТОВ «Н» також. Тож до бюджету ці фірми нічого не сплачували.

Фіктивні та транзитні підприємства-партнери проводили лише документообіг і перераховували кошти на банківські рахунки. Загалом за 2014 — 2016 роки бізнесменам, охочим до незаконних оборудок, вдалося перевести в готівку понад 200 млн гривень.

Позивач ТОВ «Н» не зміг підтвердити в суді реальність здійснених господарських операцій із всіма 38 контрагентами. Самі ж контрагенти до податкової не звітували, а документообіг із підприємством містив суттєві відмінності. Зокрема, виявлено недоліки в податкових та видаткових накладних, відсутні товарно-транспортні накладні. Фірми не мали ні трудових, ні матеріально-технічних ресурсів, щоб здійснювати будь-яку підприємницьку діяльність. Тож витрати ТОВ «Н» з податку на прибуток та сформований податковий кредит були повністю неправомірні.
Зважаючи на зібрані податківцями докази, колегія суддів П’ятого апеляційного адміністративного суду визнала податкові повідомлення рішення загальною сумою 13,88 млн гривень цілком виправданими. Відтак, ТОВ «Н» доведеться сплатити вказану суму до бюджету за рішенням суду.

Остаточне судове рішення у зазначеній справі — це конкретний приклад результативного відстоювання інтересів держави в суді, результат плідної співпраці управління правового забезпечення, контрольно-перевірочної роботи ГУ ДПС області та слідчого управління ГУ ДФС Херсонщини.

За інформацією Пресслужби Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі