На Херсонщині російські окупанти захопили лікарняний комплекс у Таврійську

2 месяца назад 0

Після захоплення лікарняного комплексу в Таврійську Каховського району російські загарбники «приєднали» його до лікарні сусідньої Нової Каховки і тепер намагаються відновити його роботу. Це було ледь не останнє медичне підприємство на Херсонщині, до якого окупанти добралися лише нещодавно.

Про це Центру журналістських розслідувань розповів Микола Різак, начальник Таврійської міської військової адміністрації.

За його словами, Центр первинної медико-санітарної допомоги Таврійської міської ради російські загарбники захопили лише в цьому році.

Через це він припинив свою діяльність в окупованому місті, а після двох місяців простою окупанти зараз пробують відновити його роботу.

«Єдиний лікар, який пішов на співпрацю з ворогом –  терапевт Скирденко Володимир Петрович . Ми з ним уже розірвали трудові відносини. Він веде там прийом. Також туди приїжджають якісь незрозумілі лікарі. Наскільки відомо, зараз цей лікарняний комплекс працює у окупантів двічі на тиждень» , – сказав Микола Різак.

За роботу в «прифронтовій» зоні російські загарбники зараз доплачують до зарплати щомісяця лікарям-колаборантам 50 тисяч рублів, а медсестрам – 30 тис. рублів. Зарплати ж у лікарів сягають 200 тис. рублів.

Перша спроба окупантів захопити лікарняний комплекс у Таврійську була восени 2023 року. Але тоді вони обмежились демонтажем української символіки. Довгий час це підприємство продовжувало надавати медичні послуги людям, поки окупанти грабували і закривали на замок лікарні в Каховці і в Новій Каховці.

Лікарняний комплекс у Таврійську окупанти «приєднали» до захопленої Новокаховської лікарні, яку з червня 2022 року очолює колаборантка Катерина Грибовська, яка працювала завідувачкою дитячим психіатричним відділенням Одеської обласної психіатричної лікарні №2.

Її батько – відомий у Новій Каховці лікар-психіатр і бізнесмен, колаборант Віктор Грибовський. 

Як відомо, з 1955 по 2015 роки медичну допомогу більшій частині населення Таврійська надавала відділкова лікарня станції Херсон державного підприємства “Одеська залізниця” Укрзалізниці. 1 січня 2016 року цю лікарню закрили. Невдовзі всі її будівлі і споруди передали Таврійській міськраді, яка створила тут сучасний лікарняний комплекс. Першу його чергу урочисто відкрили у вересні 2021 року.