На правобережжі Херсонщини через підрив Каховської ГЕС пошкоджені понад 3,8 тисячі будівель

2 месяца назад 0

На правобережжі Херсонщини через підрив Каховської ГЕС пошкоджені понад 3,8 тисячі будівель, збитки лише по обстеженому житлу становлять майже 4,6 млрд грн.
Про це повідомив у начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін, передає .

«Лише на правому березі через підтоплення постраждали більш ніж 3800 будівель. Збитки лише по обстеженому житлу становлять майже 4,6 млрд грн»,  — ідеться у повідомленні.

Прокудін зазначив, що навіть за рік на Херсонщині не вдалося повністю ліквідувати наслідки російського теракту на Каховській ГЕС. Особливо це стосується населених пунктів на тимчасово окупованому лівобережжі, а також звільнених громад, що перебувають під постійним вогнем ворога.Каховське водосховище забезпечувало доступом до води 94% зрошувальних земель на Херсонщині. Це була найбільша зрошувальна система в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 6 червня 2023 року російська армія підірвала греблю Каховської ГЕС, спричинивши затоплення частини Херсонської та Миколаївської областей і водночас критичне обміління Каховського водосховища.
Після підриву Каховської ГЕС за лічені години «велика вода» поглинула шість сотень квадратних кілометрів Херсонщини. Це 8 тисяч гектарів полів, 55 тисяч гектарів лісів, 96 тисяч гектарів заповідних земель.

Поліція інформує, що внаслідок цієї техногенної катастрофи 33 людини загинули. Ще 28 були поранені, серед них 5 поліцейських. 158 осіб тоді зникли безвісти, місце перебування 64 із них встановили. Органи досудового слідства розпочали 188 кримінальних проваджень, пов’язаних із наслідками підриву Каховської ГЕС. Наразі поліцейські прийняли майже 9 тисяч заяв про пошкодження майна та провели близько 4 тисяч оглядів.

На ТОТ Херсонщини внаслідок підриву Каховської ГЕС опрісніло озеро Соляне.

Фото: МІнагрополітики