На правобережжі Херсонщини не залишилось жодного робочого елеватора

3 месяца назад 0

Наразі влада реалізує програму із забезпечення модульними зерносховищами агропідприємств
До початку повномасштабного вторгнення росіян на правобережжі Херсонської області працювали 20 елеваторів загальним об’ємом пів мільйона тонн зернових. Наразі не працює жодного елеватора, розповів виконувач обов’язків директора департаменту розвитку сільського господарства та зрошення Херсонської обласної державної адміністрації Дмитро Юнусов.
Плюс знищено понад тисячу зернових складів, які існували на самих підприємствах у фермерів. І ми зараз уже реалізовуємо програму із забезпечення модульними зерносховищами агропідприємств. Завдяки їй кожен фермер, кожне господарство має змогу отримати модульне зерносховище об’ємом 300-500-1000 тонн, звернувшись до державного аграрного реєстру, — зазначив Юнусов.
Нині у державний аграрний реєстр подали понад 140 заявок від господарств Херсонщини.
Зауважимо, Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України продовжили реєстрацію на отримання модульних зерносховищ для фермерів Херсонської області. Разом з тим, у Державному аграрному реєстрі (ДАР) відкрито реєстрацію для сільгоспвиробників із Миколаївської та Харківської областей.
Сільгоспвиробники із Херсонської, а тепер також і з Миколаївської та Харківської областей, можуть подати заявку через ДАР до 4 лютого 2024 року.
Для участі у програмі фермерам потрібно мати щонайменше 100 га земель в офіційному обробітку у зазначених областях та використовувати отримані сховища для зберігання власно вирощеної продукції. Перевага при відборі заявок надаватиметься підприємствам, які встановлюватимуть модульні зерносховища на території Миколаївської, Харківської чи Херсонської областей.
У межах реєстрації для Херсонської області, що розпочалась 4 січня 2024 року у ДАРі, вже подали заявки 114 агровиробників. Очікується, що загалом у межах ініціативи буде розподілено 244 модульних зерносховищ. Місткість наданих одиниць зберігання залежатиме від площі орних земель в обраних областях, та становитиме 300, 500 чи 1000 тонн.
Господарства, які обробляють від 100 до 199 га землі у зазначених областях, зможуть отримати модульне зерносховище місткістю 300 тонн; господарства, які обробляють від 200 до 399 га землі – зерносховище місткістю 500 тонн; та господарства, які обробляють понад 400 га землі, зможуть отримати модульне зерносховище місткістю 1000 тонн.