На ТОТ Херсонщини внаслідок підриву Каховської ГЕС опрісніло озеро Соляне

2 месяца назад 0

На ТОТ Херсонщини внаслідок підриву Каховської ГЕС опрісніло озеро Соляне.
Як передає кореспондент , про це заявила під час міжнародної науково-практичної конференції «Катастрофа каховського водосховища: рік «післязавтра» і перспектива майбутнього» начальник Голопристанської міської військової адміністрації Світлана Лінник.

«Сьогодні ропа опрісніла, там ловиться риба. Мешканці місцеві ловлять рибу. Територія води, територія самого озера набагато збільшилася», — зазначила Лінник.

Вона нагадала, що територія озера Соляне — це мулові грязі, ропа, які мали лікувальні властивості і які користувалися попитом у тих, хто приїздив на лікування у місцевий санаторій «Гопри».

Також Лінник розповіла, що з 14 населених пунктів громади шість — були затоплені, з них чотири — стовідсотково. Місто Гола Пристань — на 80%. Рівень води у цих населених пунктах складав від 3,5 метрів і вище. Піддалися затопленню інфраструктурні об’єкти, зокрема, об’єкти підприємств газо- та електрозабезпечення, водоканалу, були затоплені свердловини і каналізаційні системи.

За її словами, після деокупації треба повертати ці території до повноцінного нормального життя, тому такою важливою нині є робота науковців.

Як повідомлялос​я, місцевий бальнеологічний курорт славився сульфідними муловими грязями і хлоридною натрієвою ропою озера Соляне. В​ його ропі містилися хлористий, сірчанокислий та вуглекислий натрій, калій, магній, бром, йод, в лікувальному мулі – ряд розчинних солей і нерозчинних сполук.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 6 червня 2023 року російська армія підірвала греблю Каховської ГЕС, спричинивши затоплення частини Херсонської та Миколаївської областей і водночас критичне обміління Каховського водосховища.