Населення окупованої частини Херсонщини скоротилося втричі

3 месяца назад 0

Населення окупованих Росією територій Херсонської області наразі складає близько 35 % від довоєнного стану. Люди продовжують виїжджати, але цей процес ускладнюється російською «фільтрацією».

Про це в журналістам "IPC-Південь" повідомив заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

За даними посадовця, згідно з аналізом окремих населених пунктів та за свідченнями людей, які там наразі перебувають, можна говорити про 30-35 % населення, яке там залишається.

За словами Соболевського, росіяни роблять все можливе, щоб зупинити виїзд людей з області. Зокрема, поки працював так званий «евакуаційний» коридор через Запорізьку область, щодня з Херсонщини виїздило до тисячі осіб. Зараз виїзд можливий лише через окупований Крим.

« Зараз виїжджати через Крим – дорого і складно, і люди насправді бояться, тому що фактично це  «лотерея » – як ти будеш проходити так звану  «фільтрацію ». Часом люди, які виїжджають за цим маршрутом, повідомляють, що вони виїхали відносно спокійно, з мінімальною перевіркою документів, проте часом також повідомляють про жорсткі перевірки з боку окупантів, коли чоловіків роздягають і шукають певні татуювання, під’єднують їхні смартфони до ноутбуків і за допомогою спеціальних програм ретельно перевіряють, які файли були видалені, що саме було у листуванні » , – заявив Соболевський.