Невтішна статистика ДТП по Херсонській області

6 лет назад 0

В середньому по Україні щодня відбувається близько 4 ДТП, в яких гинуть приблизно 8 осіб. Такі дані наводять фахівці Регіонального центру з надання правової вторинної допомоги в Херсонській області. Що стосується причин, то на Херсонщині на першому місці — зіткнення між двома транспортними засобами, далі йдуть наїзд на пішохода, наїзд на перешкоду, перевертання транспортного засобу, наїзди на велосипедиста і нерухомий транспорт. Багато хто вважає, що виною всьому стан доріг. Але, на думку фахівців, головна причина ситуації, що склалася — порушення водіями та пішоходами правил дорожнього руху.

Відповідальність, яку несе винуватець ДТП, залежить від тяжкості наслідків. Чинним законодавством передбачена як адміністративна, так і кримінальна. Кримінальну справу відкривають в тому випадку, коли особа, яка порушила правила дорожнього руху будучи за кермом транспортного засобу, завдало шкоди здоров'ю або життю іншої особи. Але якщо потерпілий отримав легкі тілесні ушкодження, то винуватця можуть залучити лише до адміністративної відповідальності. Водій, який скоїв ДТП, може заплатити штраф і в разі відсутності факту травмування. Якщо вина буде доведена, його можуть ще й позбавити водійських прав. Крім того, недобросовісний водій зобов'язаний відшкодувати завдані збитки життю, здоров'ю або майну потерпілої сторони.

Але, схоже, що такі заходи відповідальності не дуже лякають наших водіїв. За даними поліції Херсона, з початку року станом на листопад на вулицях міста сталося понад 1700 ДТП. Майже в 400 з них були постраждалі, 30 осіб при цьому загинули. Уже відомо, що невтішною буде і статистика за грудень. Свідченням тому є кілька останніх резонансних ДТП зі смертельними наслідками.