Обвинуваченого в смерті дитини каховського лікаря звільнили від відповідальності

2 года назад 0

Причина — закінчення строків давності.

Каховський міськрайонний суд остаточно звільнив від відповідальності обвинуваченого в смерті дитини лікаря-анестезіолога центральної міської лікарні імені родини Панкеєвих Володимира Алмазова. Про це “Новому дню” стало відомо з ухвали суду, винесеної ще 14 квітня 2021 року.

“Звільнити Алмазова від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст 140 ККУ на підставі п.3 ч.1 ст 49 ККУ у зв’язку з закінченням строку давності”, — вказано в ухвалі суду.

Нагадаємо, що 22 жовтня 2019 року Каховський міськрайонний суд визнав Володимира Алмазова винним у неналежному виконанні своїх професійних обов’язків, що спричинило смерть 3-річної дитини. Тоді йому присудили 2 роки позбавлення волі з забороною займатися лікарською діяльністю протягом 3 років зі звільненням від відбування покарання з іспитовим строком в 1 рік.

4 лютого 2020 року Херсонський апеляційний суд скасував попередній вирок і призначив новий розгляд в Каховському міськрайонному суді. Одразу після цього Алмазов повернувся на роботу в лікарні на посаду завідувача відділенням анестезіології з ліжками інтенсивної терапії.

Вирок Володимиру Алмазову у 2019 році став одним із небагатьох прецедентів в Україні, коли медика притягнули до відповідальності за смерть пацієнта.

Сам інцидент стався ще в лютому 2016 року. Тоді каховський лікар під час проведення операції з видалення апендициту у 3-річного хлопчика ввів йому в 5 разів вищу дозу знеболюючого, від чого той помер на операційному столі.

Апеляційні скарги на вирок суду подали одразу дві сторони процесу – сам обвинувачений і прокуратура Херсонської області. У своїй скарзі Володимир Алмазов заявив, що не визнає своєї вини у смерті дитини. Натомість прокуратура вважала винесений вирок проти нього занадто м’яким і попросила винести новий, більш суворий.

Як вказано в ухвалі Херсонського апеляційного суду, висновок судово-медичного експерту підтверджує, що смерть дитини “настала від перевищення об’єму введених у кров’яне русло медичних препаратів лікарем”. Водночас висновок іншої експертизи, проведеної майже через два роки після інциденту вказує, що “встановити причинно-наслідковий зв’язок між діями конкретних лікарів та настанням смерті дитини в умовах каховської лікарні немає можливості”.

Лікарську помилку як причину смерті дитини на операційному столі невдовзі після інциденту назвали в Херсонській облдержадміністрації.

“Результати перевірки показали, що медична допомога, яка надавалася дитині в Каховській лікарні, не відповідає вимогам клінічних протоколів. А смерть дитини є відворотною та пов’язана з недоліками при наданні медичних послуг”, — таку інформацію в 2016 році оприлюднила пресслужба ХОДА.

Недоліки в роботі лікарів під час цього трагічного інциденту визнав також тодішній головний лікар лікарні Олександр Віттіх.

Після смерті дитини на операційному столі місцевим лікарням Херсонщини заборонили оперувати хлопчиків та дівчаток віком до 6 років, зобов’язавши медиків перевозити малюків для цього виключно в дитячу обласну клінічну лікарню.

Олег БАТУРІН.