Окупанти обстріляли підстанцію у Великій Лепетисі, а згодом значна частина Херсонщини залишилася без світла

6 месяцев назад 0

В ніч на 21 січня через обстріли вийшла з ладу трансформаторна підстанція у Великій Лепетисі Каховського району на лівобережній, окупованій частині Херсонщини. Відтоді мешканці цієї громади залишились без світла і водопостачання. Того ж дня без електроенергії також залишились ще 226 населених пунктів області. Окупанти назвали це відключення аварійним.

Про це з посиланням на власні джерела і окупаційні пабліки повідомляє .

Як стало відомо ЦЖР, в ніч на неділю 21 січня від обстрілів вийшла з ладу трансформаторна підстанція в селищі Велика Лепетиха Каховського району Херсонщини. Відтоді частина громади залишається без електроенергії і водопостачання.

«Ті, хто чув ці прильоти, стверджують, що обстрілювали зі степів Херсонщини – тобто, з позицій російських військових. Обстріли значно пошкодили головний із трансформаторів і побили інші елементи підстанції. Ремонтна бригада виявилася не спроможною полагодити все це на місці. Трансформатор уже демонтували і відвезли до Сімферополя, де його спробують реанімувати. Але настрій у мешканців Великої Лепетихи зараз кепський, адже невідомо, коли вони знову будуть зі світлом і з водою», – розповіли ЦЖР наші джерела в окупації.

Незадовго до цього російські військові обстріляли центр Великої Лепетихи. Вранці 22 січня внаслідок їхніх дій тут була поранена людина, серйозно пошкоджені адміністративні та інші будівлі в центральній частині селища, зокрема, місцевий відділ освіти. Свідки бачили і чули, що обстріл вівся з боку Каїр і Горностаївки – тобто, з тимчасово підконтрольній російським військовим частини Херсонщини.

Після відключення електроенергії у Великій Лепетисі без світла залишились ще 226 населених пунктів у Генічеській, Новотроїцькій і Іванівській громадах Генічеського району і Чаплинській громаді Каховського району. Про це повідомили представники окупаційної влади. За їхніми даними, загалом без світла опинилися більше 22 тисячі абонентів і домогосподарств.  

Причиною цього окупанти назвали «аварійне відключення». Однак коли вдасться поновити електропостачання, окупанти не повідомляють.

Як повідомляв ЦЖР, вранці 11 січня російські військові розбили трансформаторну підстанцію поблизу села Первомаївка тимчасово окупованої Верхньорогачицької громади Каховського району на Херсонщині. Відтоді без світла і води опинилися мешканці Первомаївки, Чистопілля, Таврійського, Кожум’як і ще кількох сусідніх сіл. Відновити електропостачання тут вдалося лише через тиждень. Однак зараз у Верхньорогачицькій громаді теж зникло світло.