Окупанти знищують будинки і майно жителів Каховки

2 недели назад 0

19 квітня в окупованому місті Каховка Херсонської області згоріли будинки містян на вулицях Василя Хоменка (Орджонікідзе) та Анатолія Солов'яненка (Ейдемана).

Про це  Каховська міська військова адміністрація.

Що відомо? “Окупанти продовжують знищувати місто і майно каховчан. Сьогодні знову втрати. Згорили будинки людей (Орджонікідзе, Ейдемана.) разом з усіма, що вони наживали свою працю. Пожежні машини на виклики не їдуть. Окупаційна влада заборонила гасити пожежі на цивільних обійстях містян. А все, щоб змусити городян виїхати з Каховки”, — йдеться в повідомленні.

Машини швидкої допомоги, ризикуючи життям, надають медичну допомогу людям, але і їм не дають це робити. На останніх виїздах машини медиків просто обстріляли, додали в повідомленні.

Що було раніше? У Каховській міській громаді на Херсонщині перейменували 56 вулиць і провулків. Про це йдеться в розпорядженні начальника місцевої військової адміністрації  Віталія Немерця від 15 квітня за №26-р, підписаному на вимогу Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики і деколонізацію топонімії».

Відтепер на мапу міста повернулась вулиця Єврейська, яка тут була раніше. Також відзначений Менґлі- Ґерай, кримськотатарський державний діяч, який збудував на місці майбутньої Каховки фортецю Іслям-Кермен. На честь фортеці, від якої йде відлік відомої нам історії міста, теж названо одну з вулиць.

Частина вулиць названа на честь знаних земляків. Приміром, Савелія Цибульнікова – Праведника народів світу, який рятував євреїв від Голокосту, колишнього настоятеля місцевого свято-Покровського храму, і Лук’яна Павленка, знаного в Каховському районі мецената і засновника освітніх закладів. А також Віктора Кисіля, відомого на Херсонщині українського етнографа, художнього керівника і диригента оркестру української музики «Венцерада», нагородженого орденами «За Заслуги» ІІ і ІІІ ступенів.