Отримали мандати незаконних органів місцевого самоврядування на Херсонщині — судитимуть чотирьох жителів регіону

2 месяца назад 0

За процесуального керівництва органів прокуратури Херсонської області скеровано до суду обвинувальні акти стосовно чотирьох жителів регіону за фактом колабораційної діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Про це повідомляє пресслужба Херсонської обласної прокуратури.

Слідством встановлено, що обвинувачені у вересні 2023 року взяли участь у псевдовиборах як кандидати у депутати до незаконних рад різних рівнів, сформованих на тимчасово окупованій території Херсонської області. Всі вони під час «передвиборчої кампанії» доєдналися до регіональних відділень всеросійської політичної партії «єдина росія». 
 
Двоє з обвинувачених після «виборів» отримали посади «голови ради» у своїх регіонах. За їхніх підписів затверджувались документи щодо проведення «сесій», призначення заступників «голови», складу «постійних комісій», регламенту роботи незаконного органу.  
 
Інші обвинувачені після псевдовиборів брали участь у засіданнях незаконних органів влади, «легалізовували» рішення та накази окупаційної адміністрації. 
 
Спеціальне досудове розслідування здійснювалося УСБ України в Херсонській області, ГУНП в області.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.