Підбили посеред ночі: на Херсонщині дрон Нацгвардії знищив РСЗВ «Град» ЗС РФ

6 месяцев назад 0

Російська установка "Град" встигла відстрілятися по українських позиціях, свідчить відео. Втім, після цього отримала "покарання" від FPV-дрона Сил оборони України.

На Херсонщині оператори FPV-дронів 11 бригади Нацгвардії вистежили російську установку "Град", яка обстрілювала українську територію. Обстріли відбувалися вночі, і саме вночі дрон підібрався до РСЗВ та підірвав її. Про удар по РСЗВ "Град" ЗС РФ  український волонтер Сергій Стерненко.

Стерненко повідомив, що дроном керував оператор екіпажу "Самосуд" підрозділу БПЛА "Ластівка" 11 бригади Національної гвардії. Удару завдали вночі, оскільки військові ЗС РФ почали побоюватися атак FPV-дронів, тому перестали діяти вдень.

На відео видно, що російська РСЗВ "Град" стоїть посеред поля та стріляє в бік українських позицій. Установка встигла випустити більш як 24 ракети, поки до неї прямував український дрон. Водночас пристрій облетів російські позиції та нарешті вдарив по системі.
 
Ситуація на Херсонщині — деталі Зазначимо, у звіті Генштабу ЗСУ на ранок 31 жовтня вказано, що російські війська завдають масованих ударів по території правобережжя Херсонської області. Авіація загрожувала Новобериславу, Зміївці, Козацькому, Іванівці, Бериславу, Миколаївці, Антонівці, Тягинці, ідеться у звіті. Протягом минулої доби ворог обстріляв 110 населених пунктів неподалік від усієї лінії фронту — від Харківщини до Херсонщини.

Удень 31 жовтня росіяни двічі обстріляли центр Херсона, повідомила місцева влада. Зокрема, близько 10 год під удар потрапив Дніпровський район, унаслідок чого загинув чоловік — згорів у автомобілі. Близько 11 год відбулася ще одна атака, можливо, балістичною ракетою, випущеною з Криму. Від цього удару отримав поранення один громадянин, а близько десятка авто було пошкоджено.

Австрійський воєнний експерт Том Купер впевнений, що в ЗСУ достатньо сил, аби відкрити другий фронт на Херсонщині. Він описує ситуацію, яка склалася на лівобережжі: тут Сили оборони розширили плацдарм, який уже має площу більш як 250 кв. км.

Нагадуємо, журналісти підрахували, скільки різних ракет і дронів зібрала РФ для зимових ударів по Україні. Згідно з попередніми оцінками, може йтися про близько 700 снарядів. Водночас зменшилась кількість дронів, які тривожили Москву: боєць ЗСУ пояснив, скільки коштує один далекобійний безпілотник, здатний пролетіли 400 км вглиб Росії.