Підірвати рятувальника гранатою погрожував пенсіонер на Херсонщині

3 года назад 0

На Херсонщині суд відправив під арешт, ще й стягнув чималу суму з пенсіонера, котрий погрожував розправою… рятувальнику. Четверо бійців Херсонського обласного комунального аварійно-рятувального загону (ХОКАРЗ) у селі Козачі Лагері пиляли аварійні дерева, пошкоджені чи повалені внаслідок буревію. Тут до одного з них наблизився пенсіонер, котрий оголосив себе «смотрящім за селом». І показав палицю із закріпленою на ній фінкою, пояснивши, що нею «всіх штрикає у заднє місце».

Цій зустрічі рятувальники особливого значення не дали – подумали, що старий чоловік віком за сімдесят років може бути несповна розуму, або ж він просто бундючний чванько. Але наступного дня дивний незнайомець з’явився знову, й висловив своє відверте незадоволення з приводу того, що спиляні гілки рятувальники кидають у сусідський двір (сусід був не проти забрати деревину на опалення). Негайно це незадоволення вихлюпнулося у нецензурну лайку. По тому «смотрящій» перейшов від слів до дій: дістав гранату із запалом. Далі вимахував нею в чотирьох метрах від рятувальника, загрожуючи висмикнути кільце, та обіцяючи «всіх підірвати».

Таку можливість боєць ХОКАРЗу сприйняв, як цілком реальну – припинив роботу, й викликав поліцію. Поліцейські навідалися до хати пенсіонера, і там він добровільно видав їм «лимонку», котра відкрито стояла на поличці. Втім, гранат «Ф-1» виявилася учбовою, тому за незаконне зберігання боєприпасів його до кримінальної відповідальності не притягли. Натомість злочин кваліфікували, як погрозу вбивством, і суд в Олешках із таким правовим визначенням цілком погодився.

За вимахування гранатою перед обличчям рятувальника селянина «винагородили» трьома місяцями арешту. Ще й зобов’язали сплатити потерпілому п’ятнадцять тисяч гривень витрат на адвоката та п’ять тисяч гривень компенсації моральної шкоди. А шкода таки була: після інциденту в Козачих Лагерях чоловік, котрий прибув допомагати селу, дві ночі потерпав від безсоння. Адже до того служив у армії, і після нападу з гранатою спогади про війну повернулися, завдавши болю й душевного хвилювання.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
Новий день