Поліція розслідує справу з розкрадання мільйонів гривень на ремонтах доріг Херсонщини

2 года назад 0

У розтраті та привласненні коштів платників податків підозрюють посадовців облдержадміністрації і ДУ “Місцеві дороги Херсонщини”.

Слідчі Херсонського районного управління Нацполіції вивчають обставини кримінального провадження за фактом розтрати та привласнення бюджетних коштів, передбачених на ремонт доріг місцевого значення. Це провадження відкрили ще 4 жовтня 2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст 191 ККУ. Про це йдеться в ухвалі слідчого судді Херсонського міського суду від 31 січня 2022 року.

Слідчі поліції встановили, що відремонтовані підрядними компаніями ТОВ “Білдгруп” та ТОВ “Мего ЛТД” дороги почали частково руйнуватися. Зокрема, увагу правоохоронців привернув капремонт 2,5-кілометрової ділянки дороги 0220609 Орлове — Іванівка. 

“Невстановленими посадовцями Херсонської облдержадміністрації та державної установи “Місцеві дороги Херсонщини”, які зловживаючи своїм службовим становищем залучають підконтрольних приватних суб’єктів господарювання для можливої організації незаконної схеми з привласнення частини бюджетних коштів, передбачених на проведення ремонтних робіт доріг місцевого значення і доріг комунальної власності з метою власного збагачення. Таким чином, в їхніх діях вбачаються ознаки злочину, а саме — привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем”, — йдеться в ухвалі суду з посиланням на матеріали досудового розслідування.

В ухвалі суду наголошується, що проведення ремонтів доріг відбувається в рамках програми президента України Володимира Зеленського “Велике будівництво”, а одним із замовників цих робіт є саме ДУ “Місцеві дороги Херсонщини”.

“Ця установа уклала низку договорів з ТОВ “Білдгруп” з Київської області на загальну вартість майже 63 млн грн та з вінницькою ТОВ “Мего ЛТД” на загальну вартість понад 280 млн грн. За даними співробітників СБУ, лобіювання діяльності ТОВ “Білдгрупп” та ТОВ “Мего ЛТД” здійснюється невстановленими посадовими особами ХОДА”, — вказано в ухвалі суду.

Нагадаємо, що останнім часом представники команди Зеленського все частіше почали потрапляти в гучні скандали. 28 січня Національне антикорупційне бюро України заявило про викриття народного депутата від президентської партії “Слуга народу” Сергія Кузьміних на отриманні хабара в 558 тис. грн. За даними слідства, нардеп отримав гроші за сприяння в укладенні контрактів між приватними компаніями і лікарнею на Житомирщині. 

Інший нардеп від “Слуги народу” Олександр Трухін потрапив у скандал через ДТП 23 серпня 2021 року, в якій постраждали 4 дорослих і 2 дітей. П’ять місяців і сам Володимир Зеленський, і правоохоронці запевняли, що нічого страшного не відбулось. Але, як виявилося з оприлюдненого нещодавно відео на місці ДТП і свідчень правоохоронців, Олександр Трухін був з ознаками алкогольного сп’яніння, намагався втекти з місця аварії в ліс і пропонував поліцейським хабар.

Олег БАТУРІН.