Поліція затримала групу автокрадіїв, яка промишляла в Херсоні

3 года назад 0

Три місяці тому в Херсоні почали систематично зникати автівки. Причому йшлося не про дорогі іномарки, а доволі доступні машини. Як з’ясувалося пізніше, в обласному центрі орудувала організована група. Розрахунок зловмисників був такий, що авто, які не можна назвати елітними, поліція просто не шукатиме…

У квітні на 102 звертається херсонець, в якого з місця паркування зник  «DAEWOO Lanos». Автівку поліції шукати довго не доводиться. Згодом легковик виявляють покинутим за три кілометри від місця угону. Машина виявилася несправною, тож зловмисники не стали морочити з нею голову. Здогадуючись, що угонщики могли засвітитися на відео, оперативники перевіряють записи з усіх камер вуличного спостереження в радіусі, де вкрали та покинули автівку. Одна з них зафіксувала чоловіка, що залишивши  машину, пересідає на таксі. За номерним знаком поліцейські встановили особу таксиста і дізналися, де вийшов підозрілий пасажир.

Буквально за кілька днів, поки шукали цього чоловіка, у Херсоні зникли ще дві автівки і теж марки «DAEWOO». І кожного разу в районі угону був помічений той самий пасажир таксі. Усвідомлюючи, що останні автокрадіжки справа рук однієї і тієї ж люди, а, скоріше за все, у неї є спільники, поліція ствоює групу з числа оперативників управління карного розшуку обласного главку та Херсонського райуправління. Правоохоронцям вдається вистежити особу, яка засвітилася на відео і встановити місця її перебування. Час від часу чоловік заїжджав на одну з промзон обласного центру та до кількох приватних гаражів. Як з’ясувалося, там і ховали крадені автівки. Згодом машини переганяли на територію складів, де кустарним способом змінювалися номери вузлів та агрегатів. Вже за підробленими документами автівки продавалися жителям інших областей України.

Кримінальний бізнес організував 33-річний херсонець, той самий пасажир таксі. Автівки чоловік викрадав особисто. Чужих «залізних коней» він заводив за допомогою спеціального обладнання, яке відключає сигналізацію.

У самого зловмисника був теж «DAEWOO», тож він добре знав, як поводиться ця машина. А свої знання удосконалював переглядаючи відеоролики в інтернеті. У чоловіка були подільники, двоє 24-річних городян. Молодики переганяли крадені авто та спостерігали за обстановкою в місцях вчинення злочинів. Один із них ще й підшукував покупців. Також у складі групи були троє херсонців, віком від 31 до 40 років.

Затримали шайку під час перегону вкраденої машини. Цього разу нею виявилася не «DAEWOO», як завжди, а «Chevrolet Aveo». Автівку вже встигли переробити для продажу. Під час обшуків вдома у фігурантів поліція вилучила низку речових доказів.

Наразі організатору групи повідомлено про підозру (ч.2 ст.289 ККУ «Незаконне заволодіння транспортним засобом»). Його подільниками теж інкримінують участь у злочинах. Слідчі клопотатимуть перед судом аби підозрюваних помістили під варту. Фігурантам світить до 8 років позбавлення волі.

Марина САВЧЕНКО.