Потужний удар Росії по Україні: в ISW вказали на особливості атаки

3 месяца назад 0

Російські загарбники в середу вранці, 7 лютого, здійснили потужний удар по Україні, зокрема, використовували ударні безпілотники типу "Шахед" і крилаті ракети Х-22 та Х-555/101/55, а також балістику.

В американському Інституті вивчення війни (ISW) вважають, що вчорашній ворожий "ударний пакет" є символом постійних перегонів адаптацій та інновацій у повітряній сфері, в яких беруть участь РФ і Україна. "Українській ППО (протиповітряній обороні, — Ред.) вдалося збити більшість крилатих ракет Х-101/555/55 і безпілотників "Шахед", що може свідчити про те, що російські війська випустили ракети серії Х-101 і "Шахеди", щоб відвернути увагу української ППО", — наголошується у звіті аналітиків.

В ISW додали, що захисники України не змогли збити жодну балістичну ракету супротивника типу "Іскандер-М", крилату ракету Х-22 чи боєприпас, запущений із зенітно-ракетних комплексів С-300. "Можливо, російські війська спеціально розробили цей ударний пакет, щоб відвернути увагу української ППО за допомогою комбінації Х-101 і "Шахедів", щоб допомогти іншим ракетам долетіти до намічених цілей", — додали в Інституті.

За відомостями експертів, росіяни могли використовувати під час атаки ракету 3M22 "Циркон". Такі ворожі ракети — протикорабельні й нібито "гіперзвукові".

Американські аналітики додали, що таке озброєння зазвичай запускають з морських суден по інших бортах і прибережних цілях. В ISW зазначили, що, якщо вороги дійсно застосували ракети такого типу під час удару по Україні 7 лютого, то можливо, їм довелося адаптувати пускові установки "Циркону" для цілей, розташованих у глибині країни.