СБУ повідомила про підозру ще двом колаборантам з Херсонщини

5 месяцев назад 0

Служба безпеки зібрали докази добровільної співпраці з окупантами ще двох ворожих поплічників з тимчасово окупованої території Херсонщини.

Про це повідомила пресслужба СБУ Херсонської області.

У результаті оперативних заходів викрито колишнього освітянина з Каховки. Фігурант – у минулому місцевий вчитель географії та директор школи, підтримав рішення москви щодо становлення окупаційного режиму на території району.

Колаборант зголосився на «посаду» у незаконно створеному окупаційною адміністрацією органі так званій «Каховской военно-гражданской администрации».

За призначенням гауляйтера Сальдо у серпні минулого року він став «заместителем главы Каховской вга». Зрадник «опікувався» соціальною галуззю та координував функціонування дошкільних і загальноосвітніх закладів, створених окупаційною владою на базі українських.

Також з села Веселе цього ж району області оперативниками СБУ викрито ще одного ворожого поплічника. 47-річний мешканець села добровільно погодився зайняти посаду окупаційного «главы Веселовского сельского совета».

Псевдоочільник виконував організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, здійснював набір кадрів до незаконного органу влади. Вимагав від місцевих мешканців дотримуватись режиму, встановленому злочинною владою. Згідно своїх «обов’язків» здійснював незаконні владні повноваження на території місцевої територіальної громади.

Обом фігурантами слідчі СБУ інкримінують ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Документування протиправної діяльності здійснювали співробітники СБУ в Херсонській області за процесуального керівництва Херсонської обласної та Каховської окружної прокуратур.