«Снаряд поцілив в дім, виникла пожежа. Все згоріло, але я живий». Як херсонці пережили масований обстріл РФ 16 листопада

6 месяцев назад 0

За добу російська армія завдала масованого удару по Херсону — троє людей загинули, восьмеро отримали поранення. Під вогнем були житлові будинки, медичний заклад, заправні станції, магазин та автомийка. Також російські військові минулої доби обстріляли Білозерку та Бериславський район.

Розтрощені дахи, пробиті стелі, згорілі будинки — це наслідки масованого обстрілу Херсона. Під вогнем ввечері 16 листопада були Дніпровський і Центральний райони. Обстріл тривав майже годину. Перший вибух пролунав близько 18:00, розповідає  Тетяна.  На подвір'ї уламки, у кімнаті – залишки снаряда.

"В кімнаті залишок російського снаряда, а на горищі залишилась така невелика частина з проводами, як мені пояснили, — то вибухівка. Снаряди як влучили, все вилетіло, через атаку загинула жінка" , — говорить місцева жителька. Вибите скло у вікні херсонського приватного будинку після російського обстрілу, 17 листопада 2023 року. Фото: Суспільне Херсон
До будинку  Віктора Марченка снаряди почали долітати близько 20:30.

"Судячи з напрямку, то російські окупанти били з двох сторін — з боку Голої Пристані та Олешок. Це по влучаннях видно напрям. Сусідку увезли на швидкій до обласної лікарні. О 22:00 вчора вона померла. А господар будинку отримав поранення в ногу", — каже Віктор.

Під обстрілом були й сусідські будинки, розповів херсонець  Станіслав.  За його словами, після влучань виникли пожежі. Люди прибирають уламки та скло після російського обстрілу, 17 листопада 2023 року. Фото: Суспільне Херсон
Місцевий житель  Володимир  каже, під час обстрілів перебував в будинку.

"Були влучання з "Градів". Я перебував у цьому домі, і почалася пожежа. Все навкруги згоріло, я живий лишився, але маю забої ребер та ноги", — говорить чоловік.

Подвір’я  Галини пошкоджене після російського обстрілу, каже, що снаряд впав прям біля будинку.

"Снаряд був коло дому прямо у проїжджій частині, фасад дому повністю теж пошкрябаний. Пережили все це, тримаємося. Нас двоє, три собаки, два коти. Кіт отримав контузію. Всі інші живі, ніхто не постраждав" , — розповіла Галина.
Снаряд армії РФ пробив дах в одному з приватних будинків Херсона, 17 листопада 2023 року. Фото: Суспільне ХерсонХерсонці допомагають місцевому жителю  Дмитру прибирати оселю після російського обстрілу. Чоловік говорить, почув вибухи приблизно о 19:30, перебував у власному будинку — тоді й влучив снаряд. Каже, було загоряння, повилітали двері, вікна, зруйновані ворота.

Також під ударами російських військових опинилась місцева жителька  Ольга.

"Я фільм дивилися — і як вибухнуло, всі ми одразу впали. А потім ще вибухи, і знову, просто не вщухали. Ми не могли навіть вийти. Десь літало, влучало, а згодом затихло. Побачили — там одна хата згоріла, там ще одна, проводи порвало, газові труби побило. Тепер в нас Інтернету нема, нічого нема, але нічого, ми віримо, що все буде добре",  — каже Ольга. Херсон. Згорілі будинки після російських атак, 17 листопада 2023 року. Фото: Суспільне Херсон
По житлових кварталах міста російська армія випустила 43 снаряди з різних видів озброєння, розказала речниця ДСНС області  Оксана Ульянова.

"Майже одночасно виникли пожежі за різними адресами. Загорілося складське приміщення, два автомобілі та дві господарчі споруди. Рятувальники ліквідували всі наслідки російських атак. Вночі армія влучила у житловий будинок. Попри загрозу повторних обстрілів, пожежу також вдалося ліквідувати", — каже речниця.

Минулої доби військові РФ також завдали ударів по Бериславській і Тягинській територіальних громадах та Білозерці. Як розповів голова Білозерської селищної військової адміністрації  Ігор Острівний  у селищі після обстрілу 16 листопада перебої з електроенергією.

"Зранку теж були нові обстріли, зафіксували ще сім влучань. Ситуація дуже важка. Сьогодні світло частково відновили, але його відновили через екстрену мережу, бо були влучання у підстанцію: є пошкодження як обладнання, є пошкодження і трансформатора. Не знаю, скільки часу потрібно на ремонт: можливо тиждень, а може й більше. Все буде залежати від безпекової ситуації, тож, зі світлом поки в нас перебої", — розповів він.
 
Що відомо про обстріли Херсонщини 16 листопада 2023 року ​Російська армія протягом доби кілька разів обстріляла Херсон. Деякі райони міста залишились без електропостачання. Загинули дві людини, восьмеро поранених.

Армія РФ завдала удару по Білозерці на Херсонщині. Одна людина загинула, ще четверо — поранені. Пошкоджені житлові будинки та продуктовий магазин. Зруйнований обʼєкт критичної інфраструктури.​