Снаряд РФ майже місяць тому влучив в будинок: як жителі багатоповерхівки в Херсоні готуються до зими

6 месяцев назад 0

На початку жовтня 2023 року російський снаряд влучив у багатоповерхівку в одному зі спальних районів Херсона. Як жителі будинку долали наслідки обстрілу та як зараз готуються до зими.

Голова ОСББ  Лариса Коломойцева розказала, що у квартирі, в яку напочатку жовтня влучив російський снаряд, проживали родина з 8-місячною дитиною. Немовля спала між батьками, вони накрили її собою, тому були в опіках від осколків, дитина не травмувалась. Зараз вони виїхали, а жителі продовжують ліквідовувати наслідки обстрілу.
Люлька від дитячої коляски у квартирі куди влучив снаряд РФ, Херсон, 2 листопада 2023 рік. Фото: Суспільне ХерсонЛюди продовжують виносити із квартир розбите скло та знищені речі. Голова ОСББ каже, жителі будинку після обстрілу на світанку почали наводити лад у дворі.

"Люди вийшли як тільки стало світло. Наш електрик відтягнув дроти, молоді хлопці відтягнули дерево, яке перекрило дорогу. Я почала одразу набирати ОВА. Вони приїхали розпиляли дерева і вже вранці зашивали людям вікна. Дуже багато було скла. На другий день приїхали комунальники і усе допомогли", — сказала Лариса Коломойцева. Ліжко та дитяча кроватка у квартирі куди влучив снаряд РФ, Херсон, 2 листопада 2023 рік. Фото: Суспільне Херсон
Херсонка  Ольга Урбанська згадує, від вибуху здригнувся весь будинок.

"Ми не одразу зрозуміли, що це біля нас, тільки вже коли почали горіти машини на стоянці горіти. У будинку живуть діти: 6, 9 та 11 років. Вони сильно перелякалися, ну і всі ми, звичайно. Люди у нас в будинку дружні, один одному допомагали. А ще Юлія, волонтерка, вона допомагала продуктами, ковдрами, матрацами",  — розказала жінка.

Юлія Помазкова займатись волонтерською діяльністю почала після звільнення Херсона.

"Люди потребують гуманітарної підтримки, я як волонтер можу це підтвердити та сказати, що її зараз недостатньо. Починаючи з продуктів і закінчуючи там якоюсь ковдрою. А ще необхідна гігієна, як кажуть від А до Я" , — говорить волонтерка. Потрощена після обстрілу кімната в квартирі, Херсон, 2 листопада 2023 рік. Фото: Суспільне Херсон
Газова служба та співробітники ТЕЦ визнали будинок готовим до опалювального сезону, розповідає Лариса Коломойцева. За її словами, багатоповерхівка заселена наполовину.

"Затримка з витягами. Я розумію, що людей багато постраждали, і поліція не встигає видавати. Але ж кажуть, що з середини листопада буде опалення. І якщо ми на ці щілини не одягнемо плівку, буде холодно", — каже голова ОСББ.Забиті вікна та двері на балкон, скло на підлозі, Херсон, 2 листопада 2023 рік. Фото: Суспільне Херсон
Багатоповерховий будинок обстріляли російські війська уночі 8 жовтня 2023 року. Тоді дві квартири були майже повністю зруйновані. Поранення отримали двоє дорослих та 8-місячне немовля.