Справу чорногорського піску передають до суду – поліція Херсонщини

3 года назад 0

Поліція завершила досудове розслідування у справі чорногорського піску. Нагадаємо, скандальний вантаж на території Херсонського морського торговельного порту опинився у грудні 2019 року. Майже 4 тисячі тонн відходів піскоструменової обробки днищ суден, які привезли м. Бієла (Чорногорія), експертиза визнала небезпечними.

Слідство встановило, що Міністерство енергетики та захисту довкілля України неодноразово відмовляло виконавчому директору фірми-транспортувальника в наданні дозволу на транскордонне перевезення відходів піску. Не зважаючи на це, чоловік доставив небезпечні відходи до Херсона, за «липовими» документами. Як стверджують в ГУНП, підробленими виявилися лист Міністерства енергетики та захисту довкілля України «Щодо транскордонного перевезення», паспорт радіаційної якості сировини і будівельного матеріалу та гарантійний лист Херсонського міського голови. Дії виконавчого директора кваліфікували за ч.2 ст.268 «Незаконне ввезення на територію України відходів і вторинної сировини», а саме як таких що належать до категорії небезпечних та заборонених, та ч.4 ст.358 «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів» ККУ, як використання завідомо підробленого документа.

Обвинувальний акт вже затвердила обласна прокуратура. Справу направлено до суду. Фігурантоі світить 3 роки позбавлення волі.

Марина САВЧЕНКО.