Свободу на чіпси розміняв рецидивіст на Херсонщині

3 года назад 0

Здавалося б, свобода є невід’ємною потребою кожної людини. Та насправді деякі наші співгромадяни завжди готові «розміняти» її навіть на пачку чіпсів та банку рибних консервів. Саме так і вчинив мешканець селища Чорнобаївки під Херсоном. Відбувши чотири «строки» за розбій, крадіжки та наркотики (сумарно сімнадцять років позбавлення волі), він начебто втихомирився – познайомився з гарною жінкою, влаштував побут. Однак ідилія тривала тільки два тижні. А по тому злочинець напився з двома новими знайомими, і домовився обібрати кіоск на об’їзній дорозі за селом. Вибивши двері закладу ногами, організатор нападу приставив продавчині до горла ніж, і наказав їй мовчати.

Залякавши жертву, трійця позабирала з прилавків всілякі дрібниці – чіпси, сухарики, кільку в томаті та шоколад, прихопивши ще й шістнадцять пляшок горілки «Пшенична». Вартість вкраденого «потягнула» на 2,5 тисячі гривень, тобто на кожного з співучасників прийшлося менше ніж по дев’ятсот гривень. При цьому в грязюці біля кіоску вони залишили відбитки взуття, а на його дверях та стінах – власні «пальчики». За ними поліція розшукала учасників розбою протягом лічених днів, а Білозерський райсуд знову відправив рецидивіста на вісім років до виправної колонії (його поплічники отримали на півроку-рік менше).

І таких історій на Херсонщині – хоч греблю гати. Звільняючись після чергової «відсидки», раніше засуджені (а їх тільки минулого року повернулося з-за колючого дроту аж 2709 осіб) зобов’язані хіба що регулярно «відмічатися» в поліції. Про роботу для них годі й казати, оскільки її навіть для добропорядних громадян у кризу обмаль. Житло вони також шукають самі, причому контроль за способом їхнього життя також доволі умовний. Тож і не дивно, що кількість раніше засуджених, котрі вчиняють нові кримінальні правопорушення, в нашому регіоні одна з найбільших по Україні. На них іде чи не кожен другий раніше засуджений, а з-поміж неодноразово судимих – таких три чверті.

Їхні лави поповнили й півтисячі мешканці Криму, котрі відбували покарання у пенітенціарних закладах півдня України, а на окупований півострів не повернулися, оскільки після скоєння нового злочину бажання відбувати покарання у «сонячному Магадані» вони не виявляють. І до речі, рецидивіст, котрий напав з ножем на продавчиню кіоску в Чорнобаївці, свої перші злочини скоїв також у Керчі, і там отримав перші два вироки. А вже потім почав «ставити на вуха» сусідню Херсонщину.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.