Триває браконьєрська вакханалія у нацпарку на Херсонщині 

3 года назад 0

Для керівників легальних рибальських бригад та кооперативів на Херсонщині кожен рік починається й закінчується з біганини по кабінетах керівників Національного природного парку «Нижньодніпровський» — там місяцями треба узгоджувати квоти на вилов риби. Між тим браконьєри у акваторії того ж НПП «Нижньодніпровський» почуваються, як удома, і ніякі нерестові заборони їм не заважають. Свіжий приклад: у озері Верхній Круглик (це зовсім поруч із Херсоном) рибоохоронний патруль перехопив такого-от нелегального промисловця. На природному нерестовищі з дерев’яного човна він виставив навіть не одну, а дві заборонені сітки. Й виловив аж 65 кілограмів карася, ляща та сома (дивись фото), завдавши навколишньому середовищу збитків на 7,8 тисячі гривень.

Але якщо ви вважаєте, що то поодинокий недогляд служби державної охорони нацпарку, то глибоко помиляєтеся. Розмах варварського винищення водної фауни в його межах залишається стабільно жахливим. І на підтвердження сказаного маємо офіційну статистику того ж Херсонського рибоохоронного патруля. З 1 січня 2021 року його співробітники  на території НПП «Нижньодніпровський» задокументували 206 фактів браконьєрства, вилучили 1 тонну 455 кілограмів риби та 483 знаряддя хижацького промислу – гаків, сандоль, павуків, раколовок, сіток. Менше, ніж за п’ять місяців року завданий браконьєрством збиток перевищив 492 тисячі гривень! А за рік, напевно, буде й мільйон.

До інспекторів Херсонського рибоохоронного патруля в цьому плані питань немає – вони лише виконують свої посадові обов’язки. Але є питання до керівництва нацпарку і Мінекології України. Для Національного природного парку «Нижньодніпровський» купують бюджетним коштом моторні човни та автівки, виділяють мільйони гривень на пальне, зарплати службовців. За  гроші платників податків ті службовці повинні, принаймні, налагодити охорону водних багатств у пониззі Дніпра. А натомість їх не розкрадає хіба що лінивий – дивись статистичні дані з попереднього абзацу. То навіщо нам витрачатися на такий природний резерват, де не можуть навіть налагодити охорону цієї природи? Може, за рахунок цих коштів доцільніше буде збільшити фінансування Херсонського рибоохоронного патруля та набрати додатковий штат його працівників?

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Фото Херсонського рибоохоронного патруля.