Від розбою до хуліганства – вражаючі депутатські вихватки на Херсонщині

3 года назад 0

Скандальний процес: на Херсонщині судили депутата Білозерської селищної ради VII скликання за вражаючий набір злочинів – хуліганство, умисне заподіяння тілесних ушкоджень жінці-поліцейській під час виконання нею посадових обов’язків,  розбійний напад з метою заволодіння вогнепальною зброєю та боєприпасами. Причому всі ці «подвиги» він скоїв, ще за часів свого депутатства – влітку 2019 року.

У Білозерці засуджений був фігурою відомою – якийсь час працював у міліції, дослужився до лейтенанта, воював на східному фронті й усіляко приміряв на себе славу захисника справедливості. Через те на виборах за нього й голосували охоче. Але щойно чоловік хапнув трохи влади, як його потягло кудись не туди – почалася суцільна веремія розбірок та бійок, які депутат пишно іменував «боротьбою з баригами».

Так, коли його односелець з онукою приїхав до селищного магазину на площі Свободи , то побачив власника мандату у галасливій компанії чоловіків. Зробив їм зауваження, за що й поплатився: депутат схопив дерев’яну палицю, підбіг до любителя тиші, й почав гамселити його по голові, усьому тілу – спричинив струс мозку й наставив синців. Але цим не вдовольнився – тією ж палицею побив і «ДЕУ» потерпілого. У салоні старенької легківки сиділа онука потерпілого, котра сильно перелякалася, побачивши скривавленого дідуся, й розлюченого «дядька» з палицею. Дівчинка кричала й плакала, але нападник на те не зважав – продовжував нищити машину, чий ремонт потім коштував більше сімнадцяти тисяч гривень. За схожих обставин депутат пізніше скоїв такий самий немотивований напад на жінку. Але справжнім його «бенефісом» був візит до Білозерського відділення Національної поліції.

Завітавши у двір біля офісу відділення, він повідомив патрульній, що хоче написати заяву. Та запросила його до приміщення поруч із черговою частиною. Але щойно повернулася до візитера спиною,як той вхопив її за горло, й став душити. Іншою рукою витягнув стамеску, і також приставив їй до горла з криком: «Віддай пістолет, бо вб’ю!». На шум вибігли інші поліцейські, проте їм вдалося втихомирити нападника тільки з використанням сльозогінного газу та кайданок. Пістолет у патрульної йому відібрати не вдалося, хоча він справді був у кобурі – бойовий ПМ із патронами. І хтозна, що депутат іще накоїв би із зброєю в руках.

Ця історія швидко набула розголосу і в Білозерці, і в Херсоні. Писав про неї і «Новий день». Читаючи про депутатські вихватки, дехто з його односельців підозрював, що то все – наслідок втрати здорового глузду. Аж ні – слідство з’ясувало, що на обліку в психіатра чи нарколога  обвинувачений не перебував.  Та й захищався він досить грамотно: найняв адвоката, а причетність до злочинів або спростовував, або пояснював їх (як у випадку з нападом на патрульну) особистим конфліктом. Та уникнути відповідальності не вдалося: і доказів, і свідків звинувачення вистачило з надлишком.

Аби уникнути зайвого кипіння пристрастей, судили тепер уже колишнього депутата не за місцем скоєння злочинів у Білозерці, а в Голій Пристані, причому цілою колегією з трьох суддів. Їх вердикт був однозначним: винний! І дали бузувірові аж десять років позбавлення волі. Ще й зобов’язали сплатити дідові з онукою десять тисяч гривень моральної шкоди, та сімнадцять з половиною тисяч гривень відшкодування витрат на ремонт понівеченого автомобіля. Отак і закінчилася багатообіцяюча кар’єра одного власника мандата. Це вам справжня гангстерська історія, а не якісь там хабарі, на яких зазвичай попадаються «слуги народу».

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.