У нацпарку «Кам’янська Січ», що постраждав через війну, треба відновлювати степ — експерт

4 недели назад 0

У нацпарку «Кам'янська Січ», що постраждав через російську агресію, для відновлення степів потрібна дороговартісна рекультивація.

Про це в інтерв’ю розповів член правління Української природоохоронної групи, завідувач кафедри ботаніки Херсонського державного університету Іван Мойсієнко, який разом з іншими науковцями досліджує ділянки Національного природного парку «Кам'янська Січ» на деокупованій Херсонщині. 

«Там до цього проходила лінія фронту, були облаштовані російські позиції. … Мінування, забруднення боєприпасами, розлив пально-мастильних матеріалів, забруднення повітря, пожежі, руйнування степового рослинного покриву гусеницями і колесами. Більше тисячі дерев було вирубано – працівники нацпарку порахували. З різною метою росіяни різали ці дерева: і позиції облаштовували, і на дрова, і прикривали техніку» , — каже вчений. 

Він розповів, що росіяни нарили окопів, бліндажів. Частина – прямо в степу, серед ковили, серед десятка видів рослин, які охороняються законом. Це дуже важкі пошкодження для степу. Мойсієнко підкреслив, що степ у даному випадку сам, без допомоги людини, не відновиться, потрібна дороговартісна рекультивація.