Увійшов до складу окупаційної «виборчої комісії»: слідчі поліції повідомили херсонцю про підозру в колабораціонізмі

2 часа назад 0

Фігурантом виявився 30-річний житель обласного центру. Під час тимчасової окупації Херсона він добровільно погодився увійти до складу так званої «виборчої комісії», яка працювала під час проведення незаконного референдуму на території Дніпровського району. Нині херсонцю повідомлено про підозру у вчиненні колабораційної діяльності. Йому загрожує 10 років ув’язнення.

Про це повідомляє пресслужба поліції Херсонської області.

Як розповів заступник начальника слідчого управління поліції Херсонщини Чермен Тускаєв, причетність раніше вже судимого фігуранта до вчинення злочину проти основ національної безпеки України встановили працівники карного розшуку Херсонського районного управління поліції.

Так, оперативники дізналися, що у вересні 2022 року зловмисник добровільно погодився співпрацювати з окупаційною владою та на території Дніпровського району обласного центру долучився до проведення незаконного референдуму щодо приєднання Херсонщини до складу російської федерації.

Зокрема, правоохоронці встановили, що у період часу із 23 по 27 вересня 2022 року херсонець увійшов до складу так званої «дільничної виборчої комісії № 301», яка працювала у приміщеннях загальноосвітньої школи та хлібокомбінату на території Антонівки. Так, фігурант разом з іншими членами псевдокомісії здійснював прийом «виборців», видавав бюлетені для «голосування» та вів за списком облік громадян, які брали участь у незаконному «волевиявленні».

Також зловмисник активно агітував херсонців брати участь у «референдумі» та голосувати за приєднання області до складу держави-агресора.

В подальшому чоловік разом з іншими членами псведокомісії за результами підрахунку голосів визнав дійсним проведення незаконного референдуму на «виборчій дільниці».

Слідчі Херсонського районного управління поліції кваліфікували протиправні дії зловмисника за ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України. Тобто – участь в організації та проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території, вчиненій за попередньою змовою групою осіб.

Нині за погодженням із обласною прокуратурою херсонцю повідомлено про підозру. Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої. Досудове розслідування триває.