За час окупації на території заповідника «Асканія-Нова» було 7 пожеж

8 месяцев назад 0

Одна з найбільших пожеж сталася 1 вересня цього року. Сумарно на території заповідника вигоріло 3594,12 га степу. Об’єктивно пожежі спричинені окупацією та дислокацією збройних формувань РФ на цій території.

1 вересня в біосферному заповідник​у «Асканія-Нова» ​імені Ф. Е. Фальц-Фейна внаслідок удару блискавки сталася пожежа, що охопила 1791,7 га масиву «Південний». Вона стала найбільшою з усіх, що відбулися від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, в Українській природоохоронній групі.

Загалом за час окупації на території заповідника «Асканія-Нова», за даними науковців, було 7 пожеж, зокрема:

— 29 липня 2022 р. – локальна пожежа на околиці села Комиш, що межує з однойменним перелогом у складі заповідного масиву «Південний», площа згарища –2,08 га;
— 10 серпня 2022 р. – масштабна пожежа в буферній зоні та прилеглих до заповідного степу сільськогосподарських угіддях, що охопила 1321,91 га;
— 18 серпня 2022 р. – на ділянці «Північна» вигоріло 49,34 га цілинного степу з виходом 7 га згарища на прилеглу стерню в буферній зоні;
— 25 серпня 2022 р. – через загорання узбіччя дороги в буферній зоні (район аеродрому) вигоріло 21,86 га;
— 17 березня 2023 р. – згоріло 23,03 га масиву «Південний» (зокрема 9 га абсолютно заповідної ділянки «Стара»);
— 22 серпня 2023 р. – на території заповідної ділянки «Великий Чапельський під» вигоріло 344,53 га;
— 1 вересня 2023 р. – у межах масиву «Південний» пожежею охоплено 1791,72 га. Хоча Міндовкілля про згорілі майже 7000 га, науковці стверджують, що це хибна цифра.

«Таким чином, у заповідній зоні, де зростають формації рослинності, занесені до Зеленої книги України, вигоріло 2208,62 га. Сумарно на території заповідника – 3594,12 га», – зазначають у природоохоронній групі.

Серед усіх названих пожеж найбільші збитки завдано двома останніми. Нагадаємо, 22 серпня на території заповідника , як відзвітували російські пропагандисти, нібито через падіння та детонацію української ракети. Хоча за свідченням очевидців, пожежа була спричинена запуском ракети військовою авіацією РФ над заповідною територією.

«Усі згорілі площі в межах заповідної зони сталися саме в степових біотопах, які є головною природною цінністю Асканії-Нова та еталоном типчаково-ковилових степів причорноморського регіону», – повідомляють науковці.

В Українській природоохоронній групі додають, що частота й значні масштаби пожеж об’єктивно спричинені окупацією території та дислокацією збройних формувань РФ на території заповідника.

Відомо, що російські окупанти розмістили в заповіднику «Асканія-Нова» 11 опорних точок армії – це засоби протиповітряної оборони й бронетанкові війська. Про це в телемарафоні «Суспільне. Спротив» повідомив колишній директор заповідника Віктор Гавриленко, пише «».

«На території біосферного заповідника розміщені 11 опорних точок російської армії. Я підозрюю, що в пагорбах дендрологічного парку зроблені опорні пункти. І в разі звільнення тієї території, якщо там будуть ті війська, то ця територія неймовірно постраждає», – розповів він.

Гавриленко додав, ця після пожеж екосистема заповідника буде відновлюватися протягом 11 років. Але там можуть бути дуже серйозні втрати.

На головній світлині: пожежа в заповідному степу «Асканії-Нова», 1 вересня 2023 року. Фото з окупаційних телеграм-каналів