Землевласниця на Бериславщині засіяла курган соняшником

3 года назад 0

Справа проти неї передана до суду.

За самовільне зайняття та обробіток об’єкту культурної спадщини — кургану — судитимуть землевласницю з Бериславського району. За інформацією Бериславської окружної прокуратури, обвинувальний акт стосовно неї вже скеровано до суду. Санкція ч. 2 ст. 197-1 КК України передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк від 2 до 4 років або позбавлення волі до 2 років.

“Слідством установлено, що обвинувачена, знаючи про наявність в межах земельної ділянки, яка належить їй на праві приватної власності, об’єкту культурної спадщини – кургану, а також заборону ведення земельних робіт в межах його охоронної зони, культивувала та засіяла пам’ятку археології соняшником. Такими діями жінка знехтувала встановленим законодавством обов’язком з охорони вказаного об’єкту”, — йдеться в повідомленні прокуратури.

Це далеко не єдиний випадок обробітку курганів на Херсонщині. 6 вересня Каховський міськрайонний суд виніс вирок трактористу, який в серпні минулого року обробив і засіяв ріпаком об’єкт культурної спадщини “Курган” на території Малокаховки. Свою вину чоловік повністю визнав, тож суд призначив йому покарання у вигляді 1 року позбавлення волі. 

16 серпня Великолепетиський районний суд виніс вирок трактористу фермерського господарства, який навесні 2020 року самовільно обробив курган на території тодішньої Князегригорівської сільради. Чоловіку призначили покарання у вигляді обмеження волі строком на 2 роки зі звільненням від відбування з іспитовим строком на 1 рік.

Олег БАТУРІН.