Знеструмлені понад 400 населених пунктів, в енергосистемі зараз профіцит — енергетики

4 месяца назад 0

Станом на ранок 1 січня в Україні через негоду понад добу знеструмлені 12 населених пунктів: 2 — в Харківській області, 10 — в Донецькій області. Через бойові дії та з інших причин без світла на ранок залишаються 416 населених пунктів. В  наразі профіцит.
Про це зранку повідомляють "Укренерго" та Міненерго.

Аварійно-відновлювальні роботи проводяться в залежності від ситуації з безпекою та з дозволу військових, зазначили в "Укренерго".
Зазначається, що в останній день 2023 року добовий максимум споживання був ввечері. Його показник був на 3,6% нижчим, ніж у попередній святковий вихідний 24 грудня.

"Вчора, у святковий вихідний день, в енергосистемі був профіцит електроенергії. Для збереження балансу між виробництвом та споживанням й операційної безпеки енергосистеми, у відповідь на запит "Укренерго", польський оператор енергосистеми PSE, з 11:00 до 13:00 надавав аварійну допомогу, терміново купуючи надлишки української електроенергії загальним обсягом 600 МВт*год" , — йдеться у повідомленні.
Також в "Укренерго" повідомили, що вдень 31 грудня знову була обстріляна теплова електростанція в східному регіоні, є пошкодження.

Наразі електроенергії, виробленої електростанціями всіх видів, вистачає для забезпечення енергопостачання всіх юридичних та побутових споживачів.

Пропускна здатність високовольтних мереж "Укренерго" достатня для покриття наявного попиту.

"Експорт сьогодні відсутній. Імпорт електроенергії здійснюється протягом всієї доби зі Словаччини, Польщі Румунії та Молдови. Загальний обсяг 3 961МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 509 МВт. З 1 грудня технічна можливість імпорту електроенергії з Європи до України та Молдови складає 1700 МВт", — зазначили в Укренерго.

У Херсоні внаслідок обстрілу без електроенергії у Корабельному районі були знеструмлені 9,3 тисяч абонентів. Усього по місту без напруги майже 13 тисяч споживачів. В області залишаються без напруги 49 населених пунктів (майже 30 тисяч точок обліку).