Знову підтоплення: жителі Острова просять владу Херсона не запускати їм опалення

5 месяцев назад 0

8 грудня в Херсоні, у мікрорайоні Корабел, сталося те, чого з настанням холодів кілька тисяч жителів Острова боялися найбільше та про що попереджали голови ОСББ. В одній із п’ятиповерхівок по вулиці Дорофеєва добряче підтопило декілька квартир. Зранку систему опалення там почали заповнювати водою, а вже надвечір вода із системи «блукала» квартирами.

Нагадаємо, що 21 листопада у Херсоні стартував опалювальний сезон. Міська влада запевнила херсонців, що усі зимуватимуть у теплих оселях. Проте, начальник міської військової адміністрації Роман Мрочко зауважив, що поки що, тимчасово без тепла будуть жителі мікрорайону Корабел.

«Там обленерго ще не закінчило роботи з ремонту електрообладнання. Як тільки все буде відремонтовано – запустимо острівську котельню. Розраховуємо, що це станеться десь за 10 днів», – зазначав на старті опалювального сезону Мрочко.

Також очільник громади відзвітував, що тепломережа в місті відремонтована. Проте жителі Острова спостерігають геть іншу картину.
«Гривна» писала, що жителі мікрорайону неодноразово були свідками водоспаду з труб тепломережі – там періодично утворюються . Посічені, як решето, труби раз у раз починають протікати в різних місцях, утворюючи величезні непрохідні калюжі. А у дворі одного з будинків ще й досі лежать на землі труби, поламані водою після підриву Каховської дамби.

Проте проблеми з електрикою та пошкодженими обстрілами трубами тепломережі – це питання хоч і складні та затратні, проте видимі й не наносять шкоди особистому майну жителів мікрорайону. А от брудна вода з посічених осколками батарей та труб усередині будинків, яка псує речі, меблі, додає сирості та плісняви стінам, ледь просохлим від великої води цього літа, – це ще одна велика біда для острів’ян.

ПОТОП У БУДИНКУ ПІСЛЯ ОБСТРІЛІВ Жителька мікрорайону Корабел Ольга розповіла «Гривні», що їй із сусідами довелося пережити ввечері 8 грудня.

«Зранку я почула, що в батареях забулькало. Зізнаюся – мені це не сподобалося. У наш будинок та поруч із ним було кілька прильотів. У багатьох квартирах повилітали вікна, була пошкоджені газова труба й дах. Тож я розумію, що осколками могло посікти й систему всередині будинку. Проте ані я, ані мої сусіди не можуть вплинути на запуск системи опалення, адже ми – не ОСББ.

Я пішла на роботу, а коли опівдні поверталася, то зустріла начальника керуючої компанії. Він повідомив, що з 6 години ранку в наш будинок почали запускати воду в систему. Спочатку все було без наявних проблем. Проте вже о 16:00 зі стелі в моїй квартирі (я живу на другому поверсі) почало капати. Ось тут я заціпеніла…» – згадує херсонка.

Зі слів пані Ольги, наразі в її будинку мешкають люди у 20 квартирах із 80-ти. Над нею, на третьому та четвертому поверхах, зараз ніхто не живе. Тобто вирахувати, де саме тече, непросто.

«У шоці та в паніці ми з чоловіком піднялися поверхом вище. Через закриті двері чутно було, як хлюпає вода. Добре що сусіди залишили ключі. Проте коли ми увійшли до квартири, то зрозуміли, що вона затоплена водою зверху. Я одразу подзвонила начальнику ЖЕКу, щоб він негайно прийшов та спустив воду зі стояка системи. А самі почали вигрібати совками та ганчір’ям воду в чужій квартирі. Це просто якась катастрофа!» – із розпачем згадує жінка.

Воду з труб спустили, систему опалення перекрили, потоп люди мало-помалу прибрали.

«Пошкодження труби по моєму стояку було не єдиним у будинку. В іншому під’їзді декільком сусідам теж довелося вимочувати воду – також протікала батарея у квартирі, з якої виїхали господарі. Переживши велику воду влітку, нам зовсім не хочеться знову й знову стикатися з протіканнями системи. Ми без опалення прожили нормально минулу зиму, проживемо й цю. Але ми категорично проти запуску опалення», – констатувала пані Ольга.

НА КОРИСТЬ ЧИ НА ШКОДУ? Про вірогідність таких ситуацій ще до початку опалювального сезону попереджав Віктор Тоцький – голова одного з ОСББ на Острові. Він зауважував, що запускати опалення в геть порожні будинки – це й марнотратно, і небезпечно.

«Зараз запускати опалення в порожніх будинках, щоб опалювати голі стіни й порожні квартири в той час, коли у нас вся країна збирає на дрони та коли вся країна фактично живе на запозичені кошти, опалювати порожні квартири – це буде безгосподарно. Це буде якесь марнотратство. Тому що, я вважаю, та кількість людей, яка тут зараз перебуває, їм достатньо буде роздати обігрівачі, це буде економніше», – зазначав Тоцький.

Голова ОСББ побоюється, що якщо станеться десь порив у внутрішньодомовій системі, зокрема – у зачиненій через відсутність господарів квартирі, то біди уникнути буде неможливо. Проте влада впевнена, що треба максимально подати тепло в усі будинки, які були підтоплені після підриву росіянами дамби на Каховській ГЕС.

«Вони мають опалюватися, щоб не почалося руйнування», – зазначив нещодавно на нараді з головами ОСББ щодо опалення Роман Мрочко.
Але люди зауважують, що їхні будинки точно почнуть руйнуватися, якщо вони будуть підтоплюватися ще й із системи опалення.

ЧИ ДОПОМОЖЕ АВАРІЙНИЙ ПІДРОЗДІЛ? До слова, як повідомила днями міська влада, для запобігання підтоплень у квартирах Херсонська МВА створила на базі МКП «Херсонтеплоенерго» спеціальний аварійний підрозділ. Його завдання – своєчасне реагувати на подібні ситуації.

Проте, як зазначила в розмові з «Гривною» пані Ольга, ніяка бригада не зможе допомогти, якщо вода ллється з квартири, де немає наразі власників. Адже ніхто не відчинить, якщо немає ключів. А якщо одночасно на Острові в декількох будинках буде схожа ситуація, чи впорається одна на все місто ремонтна бригада? А якщо пориви стануться вночі – чи приїде хтось допомогти мешканцям? Хто візьме на себе відповідальність за пошкоджене майно людей, які наразі вимушено покинули свої оселі? Питань, на які немає відповідей, – багато.

Тож єдине рішення принаймні для острів’ян – і цьогоріч не запускати острівську котельню, щоб не ризикувати майном та спокоєм і без того знервованих жителів мікрорайону. Більшість із них знає, як нагріти квартиру – досвід чималий. Аби з електрикою не було проблем.