Зухвалі автоперегони рисівників на Херсонщині

2 года назад 0

Подейкують про те, що і нині в  Інституті рису Національної академії аграрних наук України виведений новий і вельми перспективний сорт білого зерна. А ще кажуть, що те зерно не біле, а чорне, як ікра з осетра.

Між іншим, у Стародавньому Китаї саме чорне зерно забороняли вживати простолюдинам. Тільки для родини імператора! Чого? Саме чорний рис вважався продуктом, що продовжує життя. А за порушення заборони винуватих карали суворо — стратою.

Одначе Україна — не Китай, а приналежність керівної еліти Інституту рису до китайських імператорів ще не доведена. Проте мета у наших земляків, погодьтеся, таки імператорська: створити такий  сорт рису, який би одночасно втамовував голод, як сало, і веселив, як вино.
«Еврика!» — вигукнув би легендарний Архімед. — «Знайшов!»

«Знайшли!» — вигукнули керівні інститутські хористи.

Умовна назва селекційної новинки: «Темна ніч»: і салом пахне, і проміле «в наявності»…

Першим відважився спробувати кашу, зварену з нового сорту рису «Темна ніч», сам керівник інституту, доктор економічних наук, член-кореспондент НААНУ Володимир Дудченко.

І чи то каша була недоварена, чи ложка завелика, але шановного Володимира Вікторовича, кажуть випадкові свідки, «повело».

Сталася оказія у ніч із 1-го нa 2-ге червня. Не на залитому водою дослідному полі, не на вибоїстому шляху до інститутської Антонівки, а на піщаному скадовському пляжі майбутній  академік Дудченко В. В. нa власному автомобілі «Volkswagen-Amarok» (у «непоміркованому» стані) влаштував нічні автоперегони.

В умовах обмеженої видимості Володимир Вікторович довів конкуренту — водію автомобіля «Нummer» жовтого кольору, що рис, та ще й чорний, для гонщиків-аматорів чи для заскочених на гарячому коханців — що гарапник для коня.

Скадовське ралі, на щастя і для курортників-зівак, і для вітчизняної науки, пройшло без людських жертв. Автомобілям же пощастило менше…

Схоже, ризикнув відвідати експериментальної рисової каші з зерна нового сорту «Темна ніч» і заступник директора Інституту рису НААНУ з наукової роботи кандидат економічних наук Василь Єропкін.

Насичуючи ковбик імператорською кашею, Василь Анатолійович, виявляється, теж, як і шеф, не проти поганяти по просторах вітчизни у тому ж таки «непоміркованому стані».

Правда, і до «Темної ночі» з відомим ученим траплялося всяке. Скажімо, 18.08.2017 р. Єропкін В. А., прийнявши на груди рисової каші, теж гнав службове авто з зайвими проміле «за комірцем». Але вже у сусідньому Миколаєві. Тамтешні автоінспектори гідно оцінили водійську майстерність приморського гостя. Не встигла одна справа пилом припасти, як друга (чи яка там?) вигулькнула. У Скадовському районному суді. № 663/3093/21…

Кажуть, Бог любить трійцю. На цей раз він полюбив ще одного дієтика-випробувача — завідувача дослідного поля Інституту рису НААНУ  Петра Цуркана. Видно, й у нього «Темна ніч» не в те горло пішла…

25.11.2021 р. у с. Антонівка Скадовського району цей рисовий дослідник у стані алкогольного сп’яніння та за кермом службового автомобіля Інституту рису НААНУ «Таврія» вчинив аварію та втік з місця ДТП.  Але мало рису з’їв, схоже, бо втік, але недалеко. Працівники поліції оперативно вичислили, «хто із ху»…

…Дядьки, ви рисову кашу їжте, їжте… Але ж глузд не проїдайте!

Макс РАШПІЛЬ, Новий день
На фото: службова автівка «Таврія» після «рисової» дієти водія