Зухвалу браконьєрську оборудку викрили громадські активісти на Херсонщині

3 года назад 0

Безжальних винищувачів лісосмуг на гарячому заскочили активісти неподалік с. Виноградове, що на Олешківщині. На групу браконьєрів представники ГФ з охорони громадського порядку та державного кордону «Гетьман» разом з дільничним чатували вже тиждень. Узгодивши дії з райвідділом, влаштували нічні патрулювання поблизу лісосмуг у складі щонайменше трьох авто.

Вчора, коли стемніло, активісти почули звуки бензопил. Згодом з лісосмуги виїхали чотири машини, завантажені деревиною. Їх і кинулися переслідувати громадські патрулі. Водій мікроавтобуса «Ford Transit» пішов на таран однієї з автівок, які влаштували погоню. Таким чином, його спільники втекли. Один із них встиг прошмигнути у двір, зачинивши за собою ворота. За ними виднілися великі гори деревини, такої ж свіжої… Сам же бус патруль таки перехопив. Транспортний засіб був під зав’язку завантажений свіженькою акацією. Поряд лежали знаряддя злочину – дві бензопили.

На місце викликали поліцію. Надати документи на вантаж водій не зміг. Ще одна гора деревини, її готували під вивезення, знайшлася безпосередньо на місці злочину – у лісосмузі. Всю зрубану акацію вилучено, як речовий доказ, автівку – теж. Браконьєром виявився 31-річний житель Скадовського району, втекти поки-що вдалося його батьку та іншим спільникам. За даними ГФ «Гетьман», ці особи мають відношення до знищення лісосмуг на Скадовщині. Тепер же переключилися на Олешківщину. Інформація про браконьєрство у складі організованої злочинної групи перевіряється – зазначили в ГУНП. Ну а поки-що у кримінальному провадженні за фактом незаконної вирубки та перевезення лісу фігурує одна особа. Українське законодавство до винищувачів природи гуманне. Максимум, що загрожує лісовому браконьєру, — 3 роки позбавлення волі, мінімум – штраф. Патрулювання під Виноградовим громадські активісти не припиняють.

Марина САВЧЕНКО

Фото ГУНП та ГФ «Гетьман».