Американський політолог спрогнозував, коли розпадеться РФ

7 лет назад 0

Чому Сполучені Штати…

— Чи змінилося сприйняття подій на Донбасі у США після загибелі представника ОБСЄ, який був американцем?

Джозеф Стоун — вже другий американець, який там загинув (Першим був Марк Пославський, боєць батальйону Донбас, який помер в Іловайську в серпні 2014.).

Думаю, що Америка зацікавиться більше конфліктом на Сході України, бо ті ЛНРівські терористи вбивають їхніх громадян і безбройних учасників ОБСЄ. Тому це на руку Україні.

— Ви писали, що Україна розчарувала Сполучені Штати. Не виправдала очікувань. Як це вплине на українсько-американські стосунки?

— Є 192 країни світу, куди американці можуть вкладати кошти. Бачать, що в Україні – це гроші на вітер. Немає сенсу вкладати, бо їх розкрадуть. Найбільше розчарувала "боротьба з корупцією". Шукатимуть країни з кращими можливостями.

— Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) планує урізати фінансову допомогу Україні.

— До того говорили про її збільшення на третину. Це 150 мільйонів доларів. Врешті Сенат вирішив зменшити на 68,8 відсотків, бо тут немає користі від американських грошей. Але це поки тільки законопроект. Ще немає остаточного рішення. USAID робить багато. Допомагають лікарням і університетам, мають інші проекти. Але більше працює в гуманітарній сфері.

Якщо Україна програє війну, це буде катастрофа для Сполучених Штатів і всієї Європи…

— Чи зменшать американську допомогу для військової сфери?

— Допомагатимуть у військовій сфері, бо розуміють, що тут війна. Якщо Україна її програє, це буде катастрофа для Сполучених Штатів і всієї Європи. Всі американські та європейці розуміють, що треба допомогти Україні вже. Це і в наших інтересах.

— Тоді було б логічно дати Україні летальну зброю.

Не дадуть. Через корупцію. Звідки ми знаємо, що її не розкрадуть і не продадуть терористам? Не довіряють українцям.

— Як розвиватиметься ситуація в Сирії? Як може діяти Росія?

— Буде співпрацювати Асадом до останнього дня. Бо розуміє, що в Сирії є велика військова база. РФ вона дуже потрібна, щоб впливати на решту арабських країн.

— Чи вплине такий розвиток подій на ситуацію на Донбасі?

Це зовсім інша історія, бо різні задуми. Росія хоче дестабілізувати Україну через Донбас. А в Сирії хочуть мати свою базу, щоб захищати свої інтереси перед усіма арабськими країнами. Вони можуть завтра піти з України, й нічого поганого для них не буде. А піти із Сирії — катастрофа. Тому і продовжуватимуть.

— Вчора США показала випробування міжконтинентальної ракети. Наскільки вибухонебезпечна ситуація зараз у світі?

Північна Корея небезпечна. Вирішили зробити шостий тест своєї ядерної бомби. Це серйозна загроза для них самих. Бо є велика ймовірність, що Трамп на це відповість. Удар може бути таким сильним, що КНДР його не переживе. Але боєготовність Північної Кореї — не міф. Справді мають ядерну зброю. Бачимо це по випроміненні радіації.

— Росія масово перекидає військову техніку до кордону з КНДР. В чому полягає інтерес РФ?

Уже багато років тісно співпрацюють з Північною Кореєю. Бо ті завжди чинять так, як хоче РФ. Навіть останній північнокорейський президент там народився.

Зараз вигода Росії у тому, що це на зло Сполученим Штатам. Не за свій інтерес, а проти інтересів США.

— Чи таки відновив Трамп Америку в статусі світового поліцейського?

Північна Корея — хороший приклад. Там Трамп працює як світовий поліцейський. Два флоти зараз поруч з Північною Кореєю. Демонструють, як США захищає своїх союзників.

— В РФ для режиму Путіна зараз ризикована ситуація?

Економічна катастрофа — найбільша загроза для Путіна. Коли людям немає чого їсти, вони готові піти проти влади. Всі історичні революції — французька чи американська мали економічні причини.

Всі імперії помирають. Римська, Єгипетська, Британська, Французька. Це лише питання часу. І це завжди через економічні чинники або тривалу війну. Тоді стається колапс.