Експерт пояснив, чому дорожчатиме алкоголь

7 лет назад 0

На початку травня…

— Поясніть, будь ласка, на чому ґрунтується запропоноване Мінекономрозвитку підвищення мінімальних роздрібних цін (МРЦ) на горілчані вироби?

— Мінімальна ціна корегується на рівень нових ставок акцизного податку, який зріс у 2017 році на 20%, та збільшення вартості сировини: вартості спирту (зріс на 20%), також склотари (подорожчала на 11%). Якщо ви легальний виробник – ви змушені будете автоматично збільшити ціни на зазначені нові затрати. Але якщо ви нелегальний виробник – вам цього робити, звісно, не потрібно. Тож, аби підтримати легального виробника, уряд індексує ціни на рівень збільшення витрат.

Щодо доступності, тут слід зазначити, що алкоголь не має бути доступним. Ціна алкоголю, звісно, має бути співмірною з доходами українців, але дешевим і доступним алкоголь бути не повинен.

— Експерти ринку сходяться у думці, що саме недоступність легального алкоголю стимулює розквіт тіньового ринку. Як на цій тенденції позначиться рішення про підвищення МРЦ?

— Розквіт тіньового ринку пов'язаний з низьким рівнем відповідальності за злочини у сфері виробництва і обігу алкогольних напоїв, низьким рівнем контролю, а також низькою свідомістю громадян з приводу того, що придбання та вживання нелегального алкоголю – це злочин.

З нелегального продукту не сплачені податки. Мільярдні втрати державного бюджету від несплачених податків споживача не хвилюють, хоча повинні, адже це дороги, пенсії, зарплати бюджетникам тощо. Кожна гривня, витрачена на придбання нелегального алкоголю, іде на підтримку кримінальних угруповань, збагачення злочинців.

І ще один момент. Споживання нелегального алкоголю – це завжди ризик. Ризик втрати здоров’я чи життя. Ніхто із продавців чи виробників нелегального продукту не дає гарантії якості і безпечності продукту. Можна купувати нелегальний продукт багаторазово, але один раз може виявитися фатальним.

Тож, купуючи пляшку нелегальної горілки 0,5л за 40 грн замість 80 грн (вартість легального продукту), скажіть: ви готові пожертвувати своїм зором чи слухом за 40 грн? А життям?

Обсяг нелегального ринку алкоголю сьогодні – це 50%, і це дуже кричуща цифра. Тож чи дійсно тільки у ціні справа?..

— Які шляхи боротьби із тіньовим ринком алкоголю бачать на сьогодні легальні виробники?

— Потрібно вирішення питання зі спиртовою монополією та закриття головного джерела нелегального спирту. Також, прийняття закону про підвищення кримінальної та адміністративної відповідальності за нелегальне виробництво і обіг алкогольних напоїв, внесення змін до чинного законодавства в частині поводження з конфіскованими алкогольними напоями, врегулювання питання інтернет-торгівлі алкогольними напоями, а також прийняття рішення про підвищення мінімальних цін на алкогольні напої.

— За підсумками І кварталу Держстатистики зафіксувала, що Україна скоротила виробництво горілки більш ніж на 30%. Якими є прогнози до кінця 2017 року, у разі, якщо не буде прийнято жодних кроків на рівні держави щодо стабілізації ринку?

— Асоціація "Укрводка" прогнозувала скорочення обсягів виробництва у 2017 році наприкінці 2016 року, коли Мінфіном було запропоновано збільшити ставки акцизного податку на 20%, але на жаль, виробники тоді так і не були почуті.

Прем’єр-міністр неодноразово заявляв про те, що у 2017 році ставки акцизного податку переглядатися не будуть. Якщо це дійсно так, це може алкогольному ринку дати можливість зупинити спад та дещо стабілізуватися. Паралельно з цим ми сподіваємося на прийняття до кінця року рішення щодо приватизації ДП "Укрспирт", як це прописано у меморандумі з МВФ. Разом з цим, сподіваємося також на вжиття згаданих вище заходів боротьби з тіньовим сегментом.