Хто не хоче запускати камери фіксації швидкості в Україні

7 лет назад 0

У 2015 році…

Нещодавно заступник голови Національної поліції Костянтин Бушуєв сказав, що протягом 2017 року систему запустять.

– На сьогоднішній день ніхто нічого не робить, щоб наблизитися до реалізації і впровадити систему автофіксації, – експерт з автоправа Володимир Караваєв. Він розповідає про перспективи камер на дорогах.

– Чому в Україні ніяк не запрацюють камери фіксації швидкості?

– Проблем для впровадження системи автоматичної фотофіксації немає жодних. Робоча група напрацювала конкретні кроки і все розписала – це працює в усьому світі. Проблема тільки у відсутності бажання. Серед депутатів немає підтримки.

–Чому?

– Ми говоримо про ту систему, яка не робитиме винятків незалежно від рангу, посад і т. д. 450 депутатів знають, що будь-яка камера фіксуватиме всі їхні порушення. Їм це не потрібно. Крім депутатів є і безліч інших посадових осіб, які не хочуть, щоб камера фіксувала їх порушення.

– Які переваги і недоліки цієї системи?

– Недоліків немає, тому що вона заснована на кращому іноземному досвіді. Перевага, вона є і плюсом, і мінусом одночасно, – система не робить винятку ні для кого, фіксує порушення абсолютно всіх.

Також існує інша проблема – у нас є автомобілі-двійники. Це абсолютно однакові авто однієї марки, кольору, моделі, номеру. З'являються, коли до нас нелегально ввозять автомобілі й "узаконюють" їх існування: вішають номерні знаки такого ж авто, яке зареєстроване на території України. За різними оцінками, кількість двійників у нас на сьогоднішній день доходить до 300 тисяч. У разі автофіксації це буде проблемою на першому етапі, бо штраф у разі порушення машиною-двійником отримає офіційний власник. Із цим можна буде боротися тільки коли запрацює система.

– Які порушення фіксуватимуть камери?

– На сьогоднішній день можна фіксувати близько 10 видів порушень. Серед них виїзд на червоний сигнал світлофора, проїзд по смузі громадського транспорту, перетин двох суцільних, виїзд на перехрестя при заторі. Є колосальна проблема для будь-якого міста – автозатори. Коли хтось виїхав на перехрестя, а інші машини не можуть проїхати. Через це там зав'язуються транспортні вузли.

– Чи є ймовірність, что камери зафіксують одне авто, а швидкість іншого?

– Такого не буде. Європа переходить на нові стандарти фіксації. З 2018 року, щоб виключити помилку, камера працюватиме на 2-х каналах: аналоговому і цифровому. Коли дані з 2 каналів збігаються, тоді можна точно стверджувати, що саме цей автомобіль скоїв порушення.

– Багато машин продають за довіреностями. Як у такому випадку регулюватимуть штрафи?

– Ніде в світі власник авто не несе відповідальність за нього, якщо за його кермом була інша особа. Якщо такий автомобіль оштрафують, то повідомлення про це прийде офіційному власнику. Він, не маючи вже ніякого фактичного стосунку до автівки, може просто викинути цей папірець. Йому за це нічого не буде. А після 15 днів, коли справжній штрафник не з'явиться для оплати, авто оголосять у розшук як боржника. І коли авто затримає поліція, забере його на штрафмайданчик. Розплачуватись за все буде лише фактичний власник, а не юридичний. Тому це на замітку всім водіям, які “купують” авто не офіційно. Краще вже раз виплатити всі кошти. Намагаючись зекономити, людина у разі таких ситуацій може, навпаки, ще більше "вгрузнути" у витрати.

– Чи буде запроваджена система балів, коли за порушення зніматімуть бали?

– Система балів навпаки стимулює порушення – водія ніхто не штрафує, у нього лише знімають бали. Це може перерости в ринок продажів таких штрафних балів: ті, хто матимуть “зайві” бали, продаватимуть їх іншим. Наприклад, водій, який вичерпав усі свої бали, “домовляється” з іншим, у якого таких балів достатньо, що у потрібному разі поліцію повідомлять, що за кермом був не власник автомобіля, а інше обличчя – той, у кого є “зайві” бали. Відповідно, за таку домовленість водії отримуватимуть свої дивіденти.

У всьому світі така система діє так: якщо людина набере кількість штрафних балів, виникне питання про стан здоров'я цієї людини і її знання ПДД. Тоді проводять психофізіологічну експертизу водія.