Спортивне містечко на пляжі

7 лет назад 0

Фото Олександра Крупіци

Щаслива сім’я Бойко –їхні мрії збулися.

У Новій Каховці, під час чемпіонату України з пляжного волейболу, урочисто відкрили новобудову – спортивне містечко з пляжних видів спорту.

У подальшому ці літні майданчики мають стати комплексом з невеликою адмінбудівлею, душовими, роздягальнями, трибунами. А це дасть змогу вивести  пляжні види спорту на новий якісний рівень і приймати в місті турніри не лише всеукраїнського, а й міжнародного рівня.

Директор дитячо-юнацької спортивної школи Новокаховської міської ради Петро Бойко з гордістю розповідає про новенький комплекс.

— Ця ідея виникла років п’ять тому. Поділився нею з міським головою Нової Каховки Володимиром Коваленком. Він підтримав задум. Багато часу забрала підготовка документів на землю. Проект теж забрав чимало часу. Далі — брак коштів. Тому і розтягнулася ця справа на такий довгий термін. Але ми не опускали рук. І таки зуміли побудувати цей комплекс для пляжних видів спорту.

— Хто надавав вам у цей час підтримку?

— Звичайно, без підтримки нашого міського голови цю ідею втілити в життя не вдалося б. Також нас підтримав міський депутатський корпус. Народні обранці проголосували за виділення коштів у розмірі 95 тисяч гривень на пісок і на перевезення його з Каховського річкового порту.

— Багато вгатили сюди піску?

— До того, як завезли пісок, виконали багато підготовчих робіт. Нам допомогли спонсори Андрій Дьомін і Валерій Яковенко, які керують будівельною фірмою «Ротор» і мають відповідну техніку. Потім залучали багато інших людей. Це і ветерани волейболу, що й зараз грають і мають можливість допомагати — Олег Дімоглов, Богдан Світлик. А завезли сюди піску 560 тонн.

— Тож, як кажуть, будували всією громадою.

— Люди багато працювали добровільно. Вони привозили труби на стійки, інші матеріали. Звісно, витрачалися гроші і з кошторису, бо доводилося купувати бордюри, цемент, сітки та інше. Працівники комунальних підприємств міста разом з небайдужими людьми провели кілька суботників на цій території. Тож разом, із допомогою громади, справилися. Тим паче, що це перша черга. Плануємо у майбутньому розбудовувати комплекс.

— Звідки у вас така любов до волейболу?

— У нас спортивна сім’я. Ми — я і дружина Галина — тренери з волейболу, а наші діти — волейболісти. Старші сини Євген та Олександр уже постійно виступають на змаганнях. У них є хороші досягнення на чемпіонатах країни (вони чемпіони та багаторазові призери чемпіонатів України у різних вікових групах). Михайло та донечка Ганна, яким хоча й по вісім років, але вони вже беруть участь у змаганнях.

— У Новій Каховці так люблять пляжний волейбол?

— Цей вид спорту новий для новокаховчан. Він тільки набирає популярності. Хоча у нас вже є хороші результати. Є чемпіони країни у різних вікових групах. А в останні чотири роки призерами наші вихованці стають постійно. У нас не було своєї бази, тож і виникла ідея її збудувати. Тепер ми можемо залучати до тренувань значно більше дітей. У Новій Каховці є перспективні хлопці і дівчата, але, на жаль, не всі батьки фінансово спроможні посилати їх на змагання, а у влади не вистачає коштів на всі виїзди. А відсутність змагального досвіду негативно позначається на рості майстерності. Тепер ми будемо не тільки тренуватися тут, а й проводити різноманітні змагання, як місцевого чи обласного значення, так і Всеукраїнські турніри та чемпіонати. Є база, будуть і результати. Нині дуже зручно. Тепер одразу чотири волейбольні майданчики розташовані тут, біля нашої ДЮСШ.

— У цьому містечку можуть розвиватися й інші пляжні види спорту?

— Так. Коли розпочинали будівництво, розраховували, що тут буде, в першу чергу, і майданчик для пляжного футболу. Тут також можуть грати і у пляжний гандбол. Це ті види, які культивуються в Україні. До нас уже приходили легкоатлети тренуватися. Взагалі комплекс збудовано так, що волейбольні стійки з чотирьох майданчиків знімаються, і він перетворюються на великий майданчик для інших літніх видів спорту. Він створений для всіх. Кожному знайдеться тут місце.

— Тож успіхів вашим діткам.

— Наостанок я хотів би подякувати всім, хто доклав зусиль до будівництва цього містечка пляжних видів спорту: міській владі, спонсорам, працівникам комунальних підприємств, колективу ДЮСШ, нашим вихованцям. Велике спасибі!

Післямова. У Новій Каховці не шкодують коштів на розвиток спорту. Коли цей комплекс повністю стане до ладу, на нього буде витрачено більше мільйона гривень. Отже, є чому повчитися нашим херсонським депутатам, міському керівництву, як ставитися до спорту. Менше балачок і більше справ. Бо в обласному центрі, де повинно бути все зразковим, центральний стадіон «Кристал» — руїна. Інші стадіони теж. Спортивного палацу, де можна проводити змагання зі зручностями для спортсменів та глядачів як не було, так і не видно перспективи його будівництва. Хоча є кілька команд майстрів: у футзалі — «Продексім», баскетболі — «Таврійська зірка», у гандболі – «Дніпрянка», на виступи яких охоче ходять уболівальники. У Херсоні проходять навіть міжнародні турніри з боксу та вільної боротьби. Є й інші цікаві змагання. А прийти на них усією сім’єю, з дітьми, немає куди. Просто сором. Тож лишається тільки заздрити новокаховчанам…