Всі гроші МОЗ: як працюватиме Національна служба здоров’я

6 лет назад 0

Керівник Національної служби здоров'я Олег Петренко під час інтерв'ю Громадському, Київ, 15 травня 2018 року.

Від початку липня Національна служба здоров’я почне виплачувати лікарям первинки гроші за кожного пацієнта, з яким вони підписали декларацію. На ці потреби в бюджеті заклали 8 мільярдів гривень.

Що реформа первинної медицини змінює для лікарів, як Нацслужба контролюватиме якість медичних послуг та чому НСЗУ називають структурою на десятки мільярдів гривень, Громадському розповів очільник служби Олег Петренко.

Що зміниться для лікарів?

Національна служба укладає договори безпосередньо з лікарями, які є фізичними особами-підприємцями. У всіх інших випадках працюватимемо з юридичними особами — центрами первинної медико-санітарної допомоги. Вони мають різну кількість лікарів і отримуватимуть гроші відповідно до кількості набраних пацієнтів і коригувального тарифу. І вже лікарі повинні знайти з адміністрацією новий спосіб взаємовідносин, який дозволить розраховувати на значно більшу виплату коштів.

Усі наші сусіди, які приходили до такої моделі, теж переживали, чи може бути господарювання в лікарів, переймалися щодо нових взаємовідносин з керівниками закладів. Але в більшості країн це налагодилося дуже швидко. Це — цивілізовані відносини.

Хто отримає гроші від НСЗУ вже в липні?

Реформа передбачає, що Нацслужба укладає договори окремо з кожним закладом в межах громади, міста або району. Водночас місцева влада повинна розуміти, що всі заклади певного району чи міста повинні бути однаково готові до вступу в реформу та відповідати вимогам (автономізація лікарні, підписання пацієнтів, забезпечення тощо — ред.), які встановила Національна служба здоров’я. Тільки тоді НСЗУ перераховуватиме гроші за кожного підписаного пацієнта.

Як Нацслужба контролюватиме якість медичних послуг?

Ми не хочемо, щоб нас вважали таким собі наглядачем із палицею, який приїжджатиме і влаштовуватиме перевірки вночі. Отож, контроль будемо розгортати поступово.

Є перелік послуг, які пацієнт, що підписав декларацію і обрав лікаря, може отримати безкоштовно. Обсяг послуг надалі розширюватиметься і ми це будемо контролювати. Найпевніше, пацієнти повідомлятимуть нам, якщо не отримали якусь послугу, або послуга була неякісною, а надто, якщо за це вимагали додаткові гроші. Вимагання грошей за послуги, які входять у пакет безоплатних, буде однією із підстав, щоб припинити договір з лікарем.

Наші колеги з Прибалтики, Польщі розповідали, що контролювати кожного не потрібно. Щойно медзаклади зрозуміють, що такий контроль є, вони дуже швидко змінять поведінку.

Що робити, якщо лікар у глибинці надає неякісні послуги?

Якщо лікар чи амбулаторія уклали договори, це означає, що вони вже зробили дуже-дуже багато кроків: переоснащення згідно з табелем, поставили комп’ютер і встановили програму, почали підписувати декларації. І я не думаю, що той лікар, який підписав договір і пройшов всі ці кроки, неналежно виконуватиме свою роботу.

Ми бачимо зараз тих, хто найбільше готовий до підписання, — це дуже усвідомлена внутрішня політика. Зазвичай у таких випадках ці заклади користуються беззаперечною підтримкою місцевої влади.

Якщо будуть подібні випадки, то це спільна відповідальність. Ми можемо розірвати договір, але ми будемо повідомляти місцеву владу, що маємо на те підстави через неналежне виконання обов’язків. Місцева влада, як власник закладу, теж може ставити питання про зміну лікаря.

Чи треба доплачувати в приватних клініках за послуги первинки?

Якщо приватні клініки долучилися до реформи, це означає, що вони погоджуються з об’ємом послуг, визначених державою і повинні безкоштовно надавати ці послуги пацієнтам, які уклали з ними договори без будь-якої додаткової оплати. Як і в комунальному закладі охорони здоров’я. Приватний заклад може отримати більше пацієнтів, які користуватимуться іншими, платними послугами. Але все те, що входить у первинну допомогу, вони зобов’язуються, згідно з договором, робити безоплатно.

Чи потрібна співоплата медичних послуг?

Коли проводять соціологічні опитування, більшість людей згодні доплачувати за медичні послуги, якщо вони матимуть чіткі правила гри. Якщо розумітимуть, яка це сума, і це стосуватиметься виключно планової допомоги.

Те, що співоплата зникла із закону, — це така данина популізму. Я прихильник запровадження співоплати. Вона не є джерелом додаткових надходжень. Вона радше регулює споживання, ми стаємо відповідальнішими покупцями послуг, ми відчуваємо їхню вартість.

Національна служба, можливо, згодом ініціює перегляд законів і нормативно-правових актів, щоб повернути співоплату.

За що відповідатиме Нацслужба здоров’я?

Практично всі види медичних послуг, які надаються громадянам України, фінансувантимуться через Національну службу здоров’я. Надавачами послуг будуть не тільки лікарні чи центри первинної медико-санітарної допомоги, але згодом і аптеки, які отримуватимуть гроші в межах програми відшкодування ліків.

Нацслужба також буде фінансувати всі інші види медичної допомоги — вторинної, стаціонарної, спеціалізованої — від 2020 року. У межах фінансування спеціалізованої медицини більшість програм закупівель ліків стануть частиною тарифу на лікування. Наприклад, зараз існує програма закупівель ліків для онкохворих. З 2020 ми будемо оплачувати лікування онкохворого і тариф уже передбачає всі види ліків і виробів медичного призначення, які треба, щоб вилікувати пацієнта. Це тариф. Відповідно, не буде сенсу закуповувати такі ліки централізовано.

На сьогодні проводиться реорганізація державних закупівель, пов’язана зі створенням закупівельної агенції, яка допомагатиме надавачам медпослуг об’єднуватися. Це полегшить переговори з постачальниками ліків або виробів медичного призначення. Я сподіваюся, ці зміни у вигляді пілотів розпочнуться у 2019 році, а ще за рік більшість послуг урегулюють.