Актуальні новини Херсона та області за 31 березня 2022 року

2 года назад 0

Підготували добірку головних новин по Херсонщині на 20:30 31 березня 2022 року.

Також ви можете подивитися прямий ефір "Вгору", де ми висвітлили ці головні події дня та відповіли на питання глядачів:

В Херсоні залишаються проблеми з ліками

У місті існують проблеми з ліками для дітей з органічним ураженням нервової системи.  Про це повідомило Суспільне, посилаючись на керівницю Херсонської міської організації «Центр Софія» Ольгу Цілинко.

Сьогодні ліки – це величезна проблема.

«Минулого тижня ми закупили дитячі ліки: жарознижувальні, трошки знеболювальних, від застуди. Але, потрібні ще специфічні ліки, яких чекаємо, як дива. 32 дитини живуть постійно приймаючи ліки», — повідомила пані Ольга.

Також вона зазначила, що з 35 родин виїхали лише 4, а всі інші досі перебувають у Херсоні. Вони виживають лише завдяки дитячій пенсії з інвалідності, у 2-3 тисяч гривень.

Про торгівлю у Херсоні

Торгівля має бути лише на ринках. Про це заявив сьогодні очільник Херсона Ігор Колихаєв. Цитую:

«Коли я кажу, що торгувати всі будуть лише централізовано, то так воно й буде: торгівля у Херсоні відбувається ЛИШЕ на ринках. Не біля нього, ні біля дороги, ні «ми тут на пів години»… Пояснення цьому найпростіше: по-перше, фізична безпека продавців та покупців, по-друге, здоров’я городян: ні у медиків, ні у вас зараз немає можливості лікувати людей від отруєння та інших проявів, пов’язаних із вживанням неякісної їжі. А ринки за якістю продукції стежитимуть. Правила для всіх одні. Я звертаюся до всіх, хто займається торгівлею: вам відкриті всі двері і дано всі законні можливості здійснювати свою діяльність. Але якщо ви не дотримуватиметеся наших вимог, товар вилучатиметься. Крапка». Кінець цитати. 

Також, за його словами, будуть вестися переговори з керівниками ринків та інших торгових точок, щоб вартість продукції трималася приблизно на однаковому рівні у місті.

Перевезення у Новокаховській громаді

Вчора, 30 березня, на правий берег Дніпра з Нової Каховки привезли близько 100 осіб. Про це повідомили на сторінці Новокаховської міської територіальної громади у Facebook

Серед них — молода матуся з новонародженим хлопчиком, які повернулися додому, в селище Козацьке. Назад до Нової Каховки повернулося близько 40 людей. Наступні рейси на правий берег Дніпра, за попередньою інформацією, заплановані з наступного тижня

Також, сьогодні, 31 березня з Херсона до Нової Каховки було привезено 360 кілограмів дріжджів та 200 кілограмів маргарину, які підуть на випікання хліба.

Ситуація в Олександрівці Станіславської громади

Сьогодні вранці Червоний хрест намагався організувати евакуацію дітей з Олександрівки до Херсона.

Про це повідомив голова Станіславської громади Іван Самойленко на своїй сторінці у Facebook.

«На жаль, о 06:45 нас російські військові не пропустили в Олександрівку мене та автомобіль Червоного хреста. Провівши неодноразові перемовини, проїзд нам категорично заборонили. Порадившись із колегами, прийняли рішення, щоб не їхати порожніми в місто, вивезли 20 дітей з матерями зі Станіслава, серед них було двоє олександрівців. Співпраця з Червоним хрестом продовжується та при позитивних обставинах спробуємо приїхати в Олександрівку по дітей з матерями».

Наразі, як повідомляє Суспільне, до Херсона прибули переселенці зі Станіслава, Олександрівки та інших населених пунктів. 

Також до нашої редакції звернулася мешканка Олександрівки, та розповіла про ситуацію у селі. 

14 березня, за її словами, почалися перші обстріли населеного пункту, у ході яких були пошкоджені будинки та постраждала одна жителька села. А частина села у цей день залишилася без електроенергії. Далі «подарунки» від окупаційних військ продовжували «падати на голову» місцевим жителям. Деякі мешканці села змогли виїхати. 

«21 березня населення залишилося без світла, води, газу. 22 березня село вже обстрілювали майже 5 годин. Зранку було боляче дивитися на Олександрівку. Багато будинків та дворів були зруйновані. А одна людина загинула. Обстрілюють наше село зі Станіславу, де значна кількість російських військ. Під час обстрілів нам доводилося бігати з хати до сховища, бо злітали навіть дахи будинків. Було пряме попадання у школу, пошкоджений фасад та покрівля. Також знищена місцева бібліотека, якою пишалася громада», — повідомила жителька Олександрівки.

Ситуація у Нововоронцовській громаді

В одному з мікрорайонів Нововоронцовської громади обстріли не припинялися весь день. Є пошкоджені будинки та присадибні господарські об'єкти, пошкоджена інфраструктура. Відновлення електроенергії деяким вулицям не здійснюється через обстріли. Сьогодні, зусиллями волонтерів, за сформованими списками, видавали безкоштовно харчові продукти та хліб. Отримали таку допомогу 40 осіб.

«Гуманітарні коридори на блок-постах орки блокують. Рух в сторону окупації небезпечний. Вчора, під час транспортування соціального хліба для жителів окупаційного регіону був затриманий та вивезений в невідомому напрямку староста села Осокорівка» — повідомили на сторінці групи “Новини Нововоронцовки” у Фейсбук.

До речі, у цьому ж селі відсутня електроенергія, бо неможливо через постійні обстріли локалізувати та вирішити цю проблему.

Із хорошого. В одному з сіл громади відновлено роботу млина, що дозволяє розвозити борошно населеними пунктами громади. Хоча, є проблеми з сіллю та дріжджами, які потрібні для випікання хліба.

Ситуація у Верхньорогачицькій громаді

У Верхньорогачицькій громаді антикризовий штаб селищної ради продовжує працювати, намагаючись забезпечити маленьких жителів засобами гігієни та дитячим харчуванням. 

«Сьогодні батьки із Верхнього Рогачика та Самійлівського старостинського округу отримали гуманітарну допомогу у вигляді підгузків, фруктових, овочевих та м'ясних консервованих пюре, молочних сумішей. Також, цього дня, вихованці шкіл та дитячих садочків із сіл Зелене, Самійлівка, Павлівка та селища Верхній Рогачик отримали безкоштовно йогурти від компанії Danone», — йдеться у повідомлені селищної ради на сторінці у Фейсбук.

Наразі залишається гостра проблема з медикаментами та харчовими продуктами, а також засобами гігієни для дітей та дорослих.

У Голій Пристані відбулася проукраїнська мирна акція

Сьогодні у Голій Пристані жителі громади вийшли на мирну акцію з українськими прапорами. Про це повідомили на сторінці у Facebook Голопристанської міської ради.

Голопристанці вийшли з плакатами та скандували: "Свободу меру!", "Свободу полоненим!", "Гола Пристань — це Україна!", "Херсонщина — це Україна!"

Відновлено зв'язок для абонентів Vodafone у восьми населених пунктах Херсонщини

Мобільний оператор "Vodafone Україна" відновив зв'язок у восьми населених пунктах Херсонської області, повідомила PR-директор компанії Вікторія Рубан.

«Друзі, гарні вісті з телекомунікаційного фронту: щойно наш елітний інженерний підрозділ скромно повідомив, що майже половина Херсонської області знову зі зв'язком! Мова про населені пункти Велика Лепетиха, Генічеськ, Асканія Нова, Чаплинка, Нижні Сірогози, Нова Каховка, Каховка та Берислав», — написала Вікторія Рубан.

Також співробітниця "Vodafone Україна" зазначила, що за час війни мережа компанії зазнала найбільших руйнацій у Донецькій та Луганській областях, Харкові, Сумах та Херсоні.

Президент України запросив Австралію відбудовувати Херсон

Президент Володимир Зеленський закликав Австралію долучитись до розбудови нашого міста. Цю пропозицію він оголосив під час свого виступу перед австралійським парламентом.Президент України зазначив, що Австралія та Україна є спорідненими державами у думках і прагненнях. І саме тому Володимир Зеленський пропонує уряду країни долучитися до відбудови України, а саме до відбудови морської галузі.

«Як будемо жити після війни, як відновимо свій Чорноморський регіон. Ми запрошуємо провідні держави світу, провідні компанії та найкращих спеціалістів приєднатися до проєкту відновлення України. Я запрошую вашу прекрасну державу придивитися до наших південних регіонів. До нашого узбережжя Чорного та Азовського морів, відновлення наших портів… До розвитку такого міста, як Херсон, яке сьогодні виборює свою свободу», — наголосив президент Зеленський.

ЗСУ продовжує звільняти населені пункти Херсонщини

Сили оборони на Херсонщині поступово вибивають російські окупаційні війська далі на Південь. Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ:

"На Південнобузькому напрямку противник вживає заходів щодо відновлення боєздатності та поповненні запасів. Підрозділами Сил оборони відновлено контроль над населеними пунктами Орлове, Заградівка, Кочубеївка. З метою відновлення раніше втраченого положення противник намагається вести наступальні дії у напрямку Олександрівки", — йдеться у повідомленні.

Оперативна інформація від Херсонської обласної державної адміністрації по області на 13:00 31 березня 2022 року: https://cutt.ly/hDDeuFN