Актуальні новини Херсона та області за 7 квітня 2022 року

2 года назад 0

Підготували добірку головних новин по Херсонщині на 20:00 7 квітня 2022 року.

Також ви можете подивитися прямий ефір "Вгору", де ми висвітлили ці головні події дня та відповіли на питання глядачів:

Мер Каховки виїхав на підконтрольну Україні територію

Віталій Немирець розповів, що через те, що він не захотів співпрацювати з окупантами, йому та його сім'ї загрожувала небезпека. Про це він повідомив на сторінці Каховської міської територіальної громади. Цитую:

"Вважаю, що від мертвого мера або мера десь у підвалі користі громаді немає. Тому я прийняв рішення виїхати з тимчасово окупованої Каховщини на підконтрольну ЗСУ територію", — написав Немирець.

Він зазначив, що і надалі працюватиме на благо громади. Усунути з посади або прийняти відставку Немирця може лише більшість депутатів міської ради на легітимній сесії.

В Олешках можуть спробувати "призначити" нового мера

Про це у своєму відеозвернені у Фейсбуці сказав голова Олешківської громади Євген Рищук. Нагадаємо, вчора Рищук виїхав з території Херсонської області. Він заявляв, що існує загроза життю для нього та його доньки.

Також сьогодні військові рф викрали Віктора Немятова, який очолював патрулювання у районі Житлоселище в Олешках. Сьогодні російські військові вивезли його в невідомому напрямку. Попри цю ситуацію, громадський патруль продовжить роботу в Олешківській громаді.

Блокпости та військові рф. Як живе Нижньосірогозька громада

Про стан справ у Нижньосірогозькій громаді повідомили на сторінці селищної ради у Фейсбуці. 

Місцевих просять не виходити з дому без документів. У селах громади є вода та світло. Працює швидка допомога, аптеки, але привезти туди ліки неможливо. У громаді сподіваються на доставку гуманітарної допомоги.

Відсутній зв’язок мобільного оператора Київстар, з перебоями працює Vodafone. Не працює інтернет від провайдера Простонет. Є проблеми з інтернетом від Укртелекому.

З 21:00 до 6:00 діє комендантська година. На території громади є блокпости та військові рф.

Військові рф розстріляли човен із цивільними у Херсонській області

Про це повідомив колишній Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба на своїй сторінці у Фейсбук. 

"13-річного хлопчика рашисти розстріляли, коли він разом з батьками намагався врятуватися з села Первомаївка, Херсонської області. Дитина пливла човном через Каховське водосховище разом з 11 дорослими та ще трьома дітьми. російські військові вдарили "градами" по човну з мирними громадянами, коли ті були за 70 метрів від берега, поблизу села Мар'їнське, Дніпропетровської області", — написав Кулеба.

Військові рф заїхали у Горностаївку та Великолепетиську громаду

На території Великолепетиської громади знаходяться військові рф. Інформація про це опублікована на офіційній сторінці громади у Фейсбук. Жителів просять зберігати спокій, не панікувати та не провокувати військових.

Також російські війська заїхали сьогодні в Горностаївку. Про це на своїй сторінці написав голова громади Дмитро Ляхно. 

Перед цим він записав відеозвернення на сторінці громади у Фейсбук. Він попросив місцевих носити із собою документи та не возити нічого забороненого. Вчора російські військові перевіряли документи та автомобілі у жителів громади. Також Ляхно прокоментував плітки, які ширяться серед людей. 

"По плітках у нас уже і гради, і важка техніка, і сотні російських солдатів. На сьогодні на території населених пунктів нашої громади відсутні й важка техніка, і скупчення російських військ у населених пунктах. Так, є блокпости, які розташовані на території нашої громади у двох місцях, біля Горностаївки та Каїрів. При вчорашньому заїзді російських військ було відповідне спілкування з моїм проханням блокпости не ставити в населених пунктах", — сказав Ляхно.

О 15:45 Дмитро Ляхно на своїй сторінці опублікував наступне повідомлення що військові покинули територію селища Горностаївка.

У Новоолексіївці військові рф затримали матір 6 дітей

Про це повідомляється на сторінці Кримськотатарського ресурсного центру у Фейсбуці.

"Вчора у тимчасово окупованій Новоолексіївці окупанти незаконно проникли в житло Венери Єременко по вул. Паризької Комуни. Вони там проводили «обшук». Після цього жінку відвезли у невідомому напрямку, повідомивши дітям, що через 1 годину їхня мати повернеться", — йдеться у повідомлені.

Жінка досі не повернулась додому. У неї шестеро дітей, четверо з них неповнолітні.

До Козацького і Веселого відправили 10 тонн гумдопомоги. Як живе Новокаховська громада

Про ситуацію в Новокаховській громаді розповів її голова Володимир Коваленко. Повідомлення опубліковане на офіційній сторінці громади у Фейсбуці.

В селах громади є газ, вода, електроенергія. Є проблема з пальним для комунальних служб. Відновили автобусне сполучення з селами. Завтра будуть ходити автобуси до Козацького і Веселого. До цих сіл сьогодні вдалось доправити допомогу.

"Сьогодні ж на правий берег Дніпра з Нової Каховки до селищ Козацьке і Веселе було відправлено два автобуси з адресною допомогою. А це понад 1000 передач загальною вагою близько 10 тонн. На зворотному шляху до Нової Каховки перевезено близько 130 людей. В складі гумконвою до міста виїхало понад 50 автомобілів з пасажирами", — йдеться у повідомлені.

Окупанти відібрали медикаменти у волонтерів на 7 тисяч доларів

 Про це повідомила херсонська волонтерка. 

"Окупанти відібрали у нас медикаментів на суму приблизно 7 тис. дол. Зупинили і вивантажили все з однієї із машин прямо на в'їзді в Херсон, на останньому блок-посту. У тому числі відібрали препарати, які терміново необхідні реанімаційним хворим", — розповіла жінка. 

Водій, який віз вантаж, живий. У нього відібрали телефон.

Згодом повідомили, що іншим водіям вдалось привезти медикаменти до Херсона. 

На Херсонщині війська рф обороняються, а не наступають

Про це заявив радник керівника Офісу Президента Олексій Арестович під час брифінгу 7 квітня. За словами Арестовича, у Херсонській області противник перейшов в оборону.

"Нагадую, що з дев'яти оперативних напрямків, по яких наступав противник з початку війни залишилось два з половиною. Це зона ООС, Луганська область, це Маріуполь. На Херсонщині, де противник ще донедавна намагався наступати, зараз він в обороні", — сказав Арестович.

В Херсонській області розвідувальна група затримала чотирьох військовослужбовців рф

Інформацію про це опублікували  на сторінці Угруповання військ "Південь" у Фейсбуці.

"На території Херсонської області однією з розвідувальних груп Збройних Сил України, було затримано чотирьох військовослужбовців російської федерації. На даний час з військовослужбовцями країни-агресора ведеться допит", — йдеться у повідомленні.

Це дозволить прогнозувати подальші дії противника щодо просування його підрозділів по території Херсонської області.

Генасамблея ООН призупинила роботу Росії у Раді ООН з прав людини

Генасамблея ООН призупинила роботу Росії у Раді ООН з прав людини через грубі та систематичні порушення прав людини в Україні російськими військовими. 

Оперативна інформація від Херсонської обласної державної адміністрації по області на 14:00 7 квітня 2022 року: https://cutt.ly/zFafyGA