«Блакитний прапор»: трьом пляжам Херсонщини вручили міжнародний екологічний сертифікат

3 года назад 0

Херсонщина наближається до міжнародних стандартів в питанні сервісу та безпеки для туристів. Еталонними визнано три пляжі на Арабатській Стрілці. Їхнім власникам вручено екологічний сертифікат «Блакитний прапор». Це міжнародна програма, яка вже 35 років відзначає пляжі та яхтено-катерні стоянки в Європі, Африці, Канаді, Новій Зеландії, на Карибських островах і т.д. Участь у ній беруть майже півсотні країн. Рішення про нагородження «блакитним прапором» ухвалює незалежне журі.

Аби отримати відзнаку, об’єкт має відповідати 32 критеріям, які розподіляються на чотири групи. Це якість води, йдеться не лише про зовні бездоганно чисту територію для купання, мають бути відповідні лабораторні показники, які засвідчують, що в воді немає інфекційних паличок. Другий пункт – екологічна освіта (як персоналу так і відвідувачів). За сезон на пляжі має відбутися 5 заходів, спрямованих на збереження екології. «Блакитний прапор» не можливо тримати без дотримання всіх стандартів безпеки для відпочивальників. На пляжі має бути сертифікований рятувальний пост, фахівці якого вміють надавати домедичну допомогу, і само собою – медпункт. Останній критерій – екологічний менеджмент (роздільний збір сміття, економія води, відмова від миючих засобів, які забруднюють навколишнє середовище).

Всім цим критеріям наразі відповідають пляжі «Чайка-1» та «Арабатка клаб біч» у с. Генічеська Горка. Відзнаку «Блакитний прапор також отримав комунальний пляж у с. Щасливцеве, де недавно створили набережну.

Відмінною рисою всіх трьох пляжів — учасників програми є пристосованість для людей з особливими потребами. Це відзначила національний оператор програми «Блакитний прапор» Вікторія Радченко, яка прибула на церемонію вручення. Побаченим на Арабатській Стрілці експертка задоволена.

-Тут людина з особливими можливостями може на візочку проїхати по доріжці до самого моря. Є спеціальне крісло, яке опускає в воду. Якщо через особливості ландшафту (обривистий берег і т.д.) такої можливості немає, тоді пляж має інформувати людину, де є локація, пристосована для відпочинку, — Вікторія Радченко.

Прапори, які засвідчують наявність екологічного сертифікату, чіпляються негайно ж, і на Арабатці вони вже висять. По всій Україні відзнаку отримали лише 18 пляжів. Розташовані вони в чотирьох регіонах. «Блакитний прапор» — це не лише своєрідна премія успіху, а й величезна відповідальність. За правилами програми її учасники час від час проходять міжнародну перевірку. У разі виявлення недоліків, адміністрація об’єкту має їх ліквідувати протягом двох тижнів. Якщо цього не відбувається, прапор забирається і перемога у конкурсі втрачає актуальність.