Браконьєри на Херсонщині нанесли збитків майже на 300 тисяч гривень

3 года назад 0

У період з 1 по 30 квітня 2021 року головними державними інспекторами Херсонського рибоохоронного патруля проведено 10 рибоохоронних рейдів та викрито 359 порушень природоохоронного законодавства, з яких 188 – грубі (ч. 4 ст. 85 КУпАП). Також складено 24 протоколи за ч. 3 ст. 85 КУпАП (порушення правил рибальства) та 30 — за ч. 1 ст. 88-1 КУпАП (незаконне придбання чи збут водних біоресурсів). Крім цього, оформлено 117 актів виявлення та вилучення майна, власник якого не встановлений.

За даний період на порушників накладено 76 211 грн штрафів. Сума завданих збитків складає майже 278 767 грн. Під час проведених рибоохоронних заходів рибпатрульні вилучили 2 424 кг водних біоресурсів, з яких 1 336 кг — на ринках. Також вилучено 204 од. заборонених знарядь лову, серед яких 5 410 метрів сіток та ще 176 од. — за актами безхазяйного майна (2 986 метрів сіток).

Крім цього, 218 справ передано до судів для притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності.

Для прикладу, 20 квітня в ході проведення рибоохоронних заходів щодо попередження грубих порушень Правил рибальства державні інспектори Херсонського рибоохоронного патруля на території НПП «Нижньодніпровський» затримали двох порушників у Кардашинському лимані, поблизу Солонецької канави Олешківського району Херсонської області. Затримані місцеві мешканці, які під час весняно – літньої заборони здійснювали вилов водних біоресурсів забороненими для любительського та спортивного рибальства знаряддями лову – мисиновими сітками з гумового човна. При затриманні у порушників виявлено та вилучено: гумовий човен, весло, мисинові сітки в кількості 3 од. та водні біоресурси, а саме: 115 екз. карася сріблястого, 8 екз. ляща, 6 екз. судака та по два екз. окуня та щуки загальною вагою 51 кг. Сума нанесених збитків складає 12 762 грн.

21 квітня під час рейду на території Національного парку «Нижньодніпровський» викрито грубе порушення Правил рибальства. Інцидент стався в акваторії оз. Біле, в межах смт Білозерка Херсонської області. Затримано двох громадян, які під час весняно — літньої заборони здійснили вилов водних біоресурсів забороненими знаряддями лову – двома мисиновими сітками з дюралевого човна.

У сітках браконьєрів знаходилась така риба: 104 екз. тарані, 19 екз. карася сріблястого, 3 екз. ляща, 2 екз. судака та 1 екз. окуня, загальною вагою 20 кг. Збитки завдані рибним запасам становлять 19 020 грн.

25 квітня на території Національного парку «Нижньодніпровський» також викрито грубе порушення Правил рибальства. Інцидент стався в акваторії оз. Борщеве Білозерського району Херсонської області. Затримано порушника, який під час весняно — літньої заборони здійснив вилов водних біоресурсів забороненими знаряддями лову – двома мисиновими сітками з дюралевого човна.

У сітці браконьєра знаходилось 27 кг риби: 47 екз. окуня, 39 екз. краснопірки, 19 екз. тарані, 19 екз. карася сріблястого та 7 екз. судака. Збитки завдані рибним запасам становлять 21 867 грн.

За фактами грубих порушень правил рибальства на громадян складені адміністративні протоколи за ч. 4 ст. 85 КУпАП. Знаряддя, засоби вчинення правопорушень вилучені до рішення суду. Враховуючи чималі збитки, матеріали по справам передані в слідчі органи для відкриття кримінальних проваджень.

В Управлінні Держрибагентства у Херсонській області функціонує цілодобова «гаряча лінія»:(050) 012-35-73. Про порушення Правил любительського і спортивного рибальства, порядку придбання чи збуту водних біоресурсів прохання повідомляти за вказаним номером телефону.