«Бюджетна» комісія підтримала програму боротьби з онкозахворюваннями

5 лет назад 0

Більше 30 питань порядку денного розглянула напередодні чергової сесії Херсонської обласної ради постійна комісія з питань бюджету і фінансів. Як завжди, головував на ній депутат обласної ради Павло Філіпчук. Так, завдячуючи конструктивній роботі, депутати впорались із складними питаннями майже за три години.

Окрім змін до обласного бюджету на 2019 рік, члени комісії затвердили і обсяг співфінансування проектів-переможців ІІІ обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад сіл, селищ, міст Херсонської області; підтримали зміни до програми забезпечення оборонних заходів та надання допомоги військовим частинам тощо.

Та окрему увагу депутати приділили обговоренню обласної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на 2019-2023 роки.

Як зазначають медики, рівень онкологічної смертності, на жаль, залишається надзвичайно високим, рак є причиною 15% смертності у загальній структурі смертності населення і поступається за показниками лише серцево-судинним захворюванням. Питома вага раку як причини смерті у працездатному віці становить 14% чоловіків і 29% жінок.

З приходом на посаду голови обласної ради Владислава Мангера, влада почала докладати великих зусиль, аби наші медики не тільки ефективно лікувати онкохворих, а й робили усе, щоб зупинити цю тяжку хворобу в нашому регіоні. За сумною статистикою, Херсонщина посідає ІІ місце в Україні за кількістю онкохворих.

За словами Владислава Мангера, і ХОДА, і ХОР об’єднали зусилля заради створення в Херсоні Південного регіонального центру променевої терапії, де зможуть отримувати лікування жителі не тільки нашої області, а й сусідніх регіонів. Створено його буде на базі нинішнього КЗ «Херсонський обласний онкологічний диспансер», куди вже почало надходити сучасне обладнання для лікування хворих. Заклад вже має ультразвукову діагностичну систему вартістю 2,3 млн грн., та лінійний медичний прискорювач виробництва США. Основна мета використання даного апарату – покращити якість лікування пацієнтів у відповідності до міжнародних стандартів, а також зменшити кількість негативних променевих реакцій. Вартість прискорювача – 41 870 000 грн.

Загалом Програма боротьби з онкозахворюваннями на Херсонщині передбачає більше 507 млн грн на повне забезпечення лікувального закладу всім необхідним. Брати участь у фінансуванні Програми будуть всі рівні бюджетів – державний, обласний, місцеві. Крім того, залучатиметься і спонсорська допомога.

Члени «бюджетної» комісії повністю підтримали дану програму.

«Станом на 1 січня 2019 року на обліку перебувають 29659 хворих на рак, щороку на Херсонщині виявляється понад 4000 нових випадків злоякісних новоутворень, понад 2000 людей помирають. З них до 30% – працездатні. Дякую колегам, що підтримали цю програму» , – прокоментував пізніше роботу комісії головуючий Павло Філіпчук.

Проте остаточне рішення буде за депутатським корпусом, який розглядатиме це питання вже 8 лютого поточного року.