Чи готовий Херсон до опалювального сезону

7 месяцев назад 0

Енергетики обіцяють повноцінно запустити централізоване теплопостачання в оселі міста з початком цьогорічного опалювального сезону. Проте є проблеми з відновленням комунікацій на Острові.

Про це йшлося на пресконференції начальника Херсонської міської військової адміністрації Романа Мрочка в понеділок, 25 вересня 2023 року.

Опалення в Херсоні забезпечують в основному дві компанії: міське комунальне підприємство «Херсонтеплоенерго» та акціонерне товариство «Херсонська теплоелектроцентраль».

«Херсонтеплоенерго» подає централізовано гарячу воду в мікрорайонах Шуменський, Житлоселище, Корабел (Острів), загалом у 622 житлові будинки та об’єкти соціальної сфери. Іншу половину міста обслуговує “Херсонська ТЕЦ”.

За словами  Романа Мрочка, «Херсонтеплоенерго» вже на 70% готове запустити опалення. Найбільша проблема наразі на території мікрорайону Острів. Там ще повністю не відновлено електропостачання, без чого неможливо гарантувати постачання теплоносія. Тому туди направлено додатково фахівців – і місцевих, і залучених із Миколаївської, Кіровоградської та Полтавської областей.

Крім того, ХМВА готується як до подальших обстрілів об’єктів інфраструктури з боку РФ, так і до можливих блекаутів: запасає генератори, пальне, закуповує деревину, а також теплі речі, ковдри, харчі, які видаватимуться людям у пунктах незламності.

Якщо ж блекаут затягнеться, або ми не встигнемо все відремонтувати до початку опалювального сезону й забезпечити будинки на Острові теплом, то будемо приймати рішення стосовно проведення більшої евакуації населення, – каже Роман Мрочко. – Дозвіл на примусову евакуацію в нас є, але ми таке рішення не приймали. Вважаємо, що наразі в цьому нагальної потреби немає. Будемо дивитися по ситуації.

Що стосується підготовки до опалювального сезону АТ “Херсонська ТЕЦ”, то, за словами керівника ХМВА, спільні наради з представниками товариства проводилися вже неодноразово. Вони запевняють, що будуть готові надати тепло в повному обсязі. Але чи так станеться, покаже час.

Нагадаємо, більшість електрообладнання та кабельних мереж у мікрорайоні Корабел затоплені й пошкоджені.

Відновленню теплопостачання на Острові заважають постійні обстріли, зокрема, помпової станції, розташованої на березі Дніпра. Тому вирішується питання із забезпеченням котелень технічною водою.