Чи варто нам боятися мавпячої віспи?

2 года назад 0

В останні роки все частіше надходять повідомлення про виявлення досі невідомих або мало знаних хвороб та епідемій. Серед них – віспа мавп, на яку вже занедужали люди в щонайменше 12 країнах: США, Канаді, Великій Британії, Австралії, Іспанії та Португалії.

Це, за визначенням британських медиків, дуже рідкісна вірусна інфекція. Трохи заспокоює той факт, що перебіг її доволі м’який, тож переважно хворі одужують упродовж кількох тижнів. Та й вірус погано мігрує від людини до людини, тому небезпека масового зараження малоймовірна.

Віспа мавп переважно зустрічається у віддалених районах Африки. За її межі вірус зазвичай потрапляє з людьми й тваринами, які їдуть звідтіля.

Україна не є транзитною країною для подорожей до Африки, повідомив головний санітарний лікар Ігор Кузін під час телемарафону. Отже, небезпека розповсюдження мавпячої віспи в України надзвичайно мала.

«У світі вже зареєстрували 258 випадків захворювання. Це 171 підтверджений і 87 підозрілих. Вірус стабільний, тому не так швидко мутує, як, наприклад, коронавірус. Протікає захворювання набагато легше за віспу. Ми зараз перебуваємо на етапі готовності та постійного моніторингу ситуації», — сказав він.

Сьогодні випадків інфікування мавпячою віспою в Україні немає.

«Щоб інфікуватися, потрібен тривалий близький контакт із хворою людиною. Якщо українець інфікується вірусом на території ЄС, він буде перебувати там до моменту повного одужання», — уточнив Ігор Кузін.

Медики переконані: молодь частіше ризикує захворіти на цю недугу, адже вона рідше вакцинувалася від віспи, яку подолали у 1980-х роках минулого століття.