Деякі банки знизили процентні ставки, але продовжують знімати відсотки за кредитами

2 года назад 0

Кредитні канікули не привід для банків відмовлятися від відсотків за кредитами. Навіть якщо люди перебувають в окупації, під обстрілами, потерпають від голоду, безгрошів’я чи поранень. 

Все більше українців скаржаться на банки, які продовжують знімати кошти з карток кредиторів після оголошення кредитних канікул, передає видання Сьогодні. Люди у соцмережах масово публікують відповідні переписки з банками та посилаються на  на Закон України № 2120-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану", ухвалений 18 березня поточного року.

Відсотки за кредитами списують, щонайменше, чотири установи: Monobank, OTP Bank, Альфа-Банк та ПриватБанк.

У відповідь банки наголошують, що всіх вимог Нацбанку України вони дотримуються. Відсотки ж списують для того, щоб банк продовжував функціонувати. 

Разом з тим, деякі фінансові установи хоча й нараховують проценти, проте відсоткову ставку знизили. Наприклад ПриватБанк з 1 квітня до 31 травня вдвічі зменшує проценти за користування кредитними коштами. У Монобанку зниження ставки за всіма кредитними продуктами банку знижено до 1,6% на місяць. Раніше вона сягала 3% в залежності від продукту.