Державно-приватне партнерство та однобічний рух на одній із вулиць міста, – головні питання транспортної комісії

6 лет назад 0

Сьогодні, 16 липня, відбулось засідання постійної комісії обласної ради з питань архітектури, транспорту, будівництва та житлово комунального господарства, тарифної політики і взаємодії з підприємствами енергетичної галузі.

У ході роботи депутати розглянули 11 питань, винесених на порядок денний. Зокрема, взяли до відома інформацію щодо виконання обласного бюджету за І квартал 2018 року та підтримали внесення змін до поточного бюджету, прийнятого рішенням ХVІ сесії обласної ради VІІ скликання від 22 грудня 2017 року.

Підтримали члени комісії і звернення депутатів Верхньорогачицької районної ради до Президента України, Верховної Ради, Кабміну, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щодо тарифів на природний газ для бюджетних установ та організацій.

Відмовили депутати комісії у фінансовій підтримці звернень депутатів Голопристанської райради, які стосувалися ремонту доріг та ремонту двох сільських шкіл. Згідно інформації управління з питань аналізу бюджету та регіональних програм виконавчого апарату Херсонської обласної ради у бюджету Голопристанського району достатньо вільних коштів, за рахунок яких можна здійснити ремонт вищезазначених закладів освіти.

Що стосується ремонту доріг, то ситуація аналогічна. До того ж, у цьому році із 319 млн грн державної субвенції, виділеної на ремонт автомобільних доріг, найбільша сума – 50 млн грн – пішла саме на ремонт доріг по Голопристанському району.

За словами голови постійної комісії Віктора Деркача, несправедливо, що такі райони, як Голопристанський, які мають набагато більші бюджети, ніж інші віддалені райони Херсонщини, продовжують вирішувати всі свої проблеми за рахунок коштів обласного бюджету.

«Для прикладу, Великолепетиський район, бюджет якого має значно менші доходи, ніж туристичний Голопристанський, зміг власними силами розпочати проведення ремонтних робіт на проблемних ділянках», – зазначив Віктор Деркач.

Позицію голови комісії підтримали і інші депутати. Відтак, всі чотири звернення голопристанців були відхилені.


Проте, найрезонанснішими стали два наступні питання. Перше – про необхідність впровадження механізмів державно-приватного партнерства для подальшого ефективного розвитку міжнародного аеропорту «Херсон». Як відзначив депутат обласної ради, заступник голови облдержадміністрації Олександр Адамчик, коштів обласного бюджету недостатньо для ефективного розвитку аеропорту в сучасних умовах функціонування. У зв’язку з цим, Херсонська обласна державна адміністрація ініціює запровадження співпраці між державою та приватним підприємством, яке висловить бажання вкладати кошти у розвиток херсонського летовища. Пропозиція знайшла підтримку у депутатів. Однак, на сьогодні ще не визначено форму, в рамках якої проходитиме державно-приватне партнерство – оренда, спільна діяльність чи концесія. Тому до 26 липня питання доопрацьовуватиметься юридичними відділами Херсонської обласної ради та Херсонської обласної державної адміністрації.

Друге проблемне питання – щодо переносу зупинок громадського транспорту, що розташовані по вул. Українській (між вулицями Кременчуцька та Ладичука) та організації однобічного руху по вулиці Українська та Молодіжна в м. Херсоні.

За словами доповідача – головного лікаря Херсонської дитячої обласної клінічної лікарні Інни Холодняк, вищезазначені вулиці надто вузькі для двобічного руху, а при наявності припаркованих автомобілів проїхати вулицею майже неможливо. Через це у лікарів швидкої та пацієнтів закладу виникає гостра проблема із під’їздом до медичної установи. Така ж проблема і в КЗ «Навчально-виховний комплекс «Школа гуманітарної праці» Херсонської обласної ради та лікарні МВС, які розташовані в цьому ж секторі.

Зважаючи на складну ситуацію, депутати вирішили звернутися до Херсонської міської ради та Головного управління Національної поліції України у Херсонській області з проханням перенести зупинки громадського транспорту по вул. Українській та організувати однобічний рух по вулиці Українська та Молодіжна. До речі, однобічний рух по цих вулицях був і раніше.