Директорку дитсадка на Херсонщині суд визнав винною в колабораціонізмі»/>

5 месяцев назад 0

Івано-франківський суд визнав винною в колабораціонізмі директорку дитсадка “Джерельце” в деокупованому селі Микільське Херсонської області Ларису Лаврову.

Про це повідомляє Медіаплатформа “Вгору” із посиланням на вирок від 29 листопада.

У тексті вироку йдеться, що в липні 2022 року в Микільському на Херсонщині  Лариса Лаврова добровільно обійняла посаду директорки дитсадка “Джерельце”.

Із серпня по 11 листопада 2022 року на цій посаді вона виконувала організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції. Жінка з політичних мотивів впроваджувала та забезпечувала відповідність рівня освіти в дитсадку стандартам освіти РФ, займалася там російською пропагандою, пишуть у вироку.

Так, вона вилучала українську мову та всі українознавчі дисципліни з дошкільної програми. Натомість запроваджувала російську мову, історію Росії, мілітаризацію освіти дітей. Також Лариса Лаврова схиляла до співпраці працівників садочка, переслідувала підлеглих, які підтримували Україну, стверджують у тексті.

Вину Лаврової в суді підтверджували публікацією в інтернеті про її співпрацю з РФ, відеосюжетом на російському каналі, де вона розповідає, що їхній садок, школа та село було російське, а тільки останні два роки в дитсадку працювали українською мовою. Також як докази були скриншоти листування обвинуваченої з двома свідками, де Лаврова повідомляє про співпрацю з окупаційною владою.

Ларису Лаврову суд заочно визнав винною в колабораціонізмі та призначив покарання – два роки ув’язнення з неможливістю працювати в органах держвлади, місцевого самоврядування і закладах освіти на 10 років.

Відомо, що Лариса Лаврова за освітою викладачка історії, закінчила Сімферопольський державний університет. 

Раніше у відповіді Офісу Генпрокурора на запит Медіаплатформи "Вгору" повідомили, що в Херсонській області з січня по жовтень 2023 року за фактом колабораційної діяльності затримали 36 людей. 

У Херсонській обласній прокуратурі пояснили, що поки неможливо затримати всіх підозрюваних і притягнути їх до відповідальності, бо велика їх кількість перебувають на непідконтрольній Україні території.