Дітки з особливими потребами в Херсоні чекають фінансування

7 лет назад 0

На вчорашній сесії Херсонської міської ради мало розглядатись чимало питань, зокрема облаштування приміщення для дітей із особливими потребами (інвалідизуючими захворюваннями) та їхнього оздоровчого відпочинку. Поки триває літо, 15 дітей разом із батьками можуть відпочити та оздоровитись, а також повернутись до приміщення, облаштованого для розвиваючих занять. Проте депутати не змогли проголосувати за порядок денний – і це питання також не зрушило з місця. Таким чином, дітки, уражені здебільшого страшною хворобою під назвою дитячий церебральний параліч, наразі залишаються без можливості оздоровлення та реабілітації. Коли рішення буде ухвалено, покаже час.

Депутат міськради Дініс Бердник виступив зі зверненням батьків дітей херсонського ясла-садка компенсуючого типу Центру розвитку дитини №60 із проханням посприяти у виділенні коштів для проведення капітального ремонту, а саме: системи опалення на суму 836 тис. 612 грн. (кошторис вже в наявності) та покрівлі на суму орієнтовно 140 тис. грн.

Будівля закладу була зведена іще у 1974 році. Протягом 41 року капітальний ремонт не здійснювався. На теперішній час ситуація склалась критична і потребує термінового вирішення. Неодноразово протягом зими виникали аварійні ситуації. В деяких групах опалення було відсутнє зовсім, в середньому температура в групах не перевищувала 13 градусів. Покрівля даху протікає і потребує термінового ремонту. У даному дитячому садку перебуває 180 дітей віком від 2 до 7 років. Це – діти з особливими освітніми потребами, зокрема дітки з інвалідністю та дітки з малозабезпечених та багатодітних сімей.

Чекають на грошову допомогу і громадяни, які звернулись із проханням про підтримку з бюджету через складні життєві обставини, зокрема це величезна кількість людей, хворих на важкі захворювання. У проекті змін до бюджету передбачено 3 млн. грн. на ці заходи, які мали ухвалити на сесії.

Леонід Ремига звернувся із проханням про передбачення коштів для придбання сучасного обладнання для харчоблоку та проведення капітального ремонту даху дитячого садка №14.

На сесії Херсонської міської ради 07 липня також були виступи стосовно правових колізій під час обрання батьками дітей з інвалідністю навчального закладу для отримання освіти. Непростим та емоційним був виступ матері, дитина якої потребує негайного лікування орієнтовною вартістю 100 тис. грн..

Таким чином, херсонські дітки з особливими потребами та люди з важкими захворюваннями знаходяться у надважких обставинах, які потребують системного підходу до вирішення проблеми. Інакше ми можемо стати свідками поступової руйнації суспільства.

Євгенія Вірлич